Explosief ontploft in Antwerpen: twintig woningen en vijf auto’s beschadigd, één persoon gewond

© BFM

Antwerpen -

Een explosief is in de nacht van zaterdag op zondag tot ontploffing gebracht in de Osystraat in Antwerpen, in de buurt van de Franklin Rooseveltplaats. Twintig woningen in vier straten raakten beschadigd, net als vijf voertuigen. Eén persoon raakte gewond. De politie is een onderzoek gestart. Een link met het drugsmilieu wordt vermoed.

jtp, gjsBron: eigen berichtgeving, belga

De krachtige ontploffing vond iets na 3 uur plaats in de nacht van zaterdag op zondag. “Heel ons gebouw trilde, maar het duurde even voor ik doorhad wat er precies gaande was”, vertelt een buurtbewoner die in de Osystraat woont. “We zagen enkel rook buiten, dus besloten we om voor de veiligheid naar buiten te gaan. Op straat lag er heel veel glas, zowel van auto’s als van woningen.”

(lees verder onder de foto)

© BFM

Aanvankelijk werd gedacht aan een gasontploffing, maar al snel bleek dat er meer aan de hand was. “In de straat rook het niet meteen naar gas, maar wel verbrand. Alsof er iemand vuurwerk had afgestoken”, aldus de vrouw nog. Dat bevestigt ook de Antwerpse politie. “We gaan uit van een explosief dat tot ontploffing is gebracht”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

IN BEELD. Zo groot is schade na explosie in Antwerpen: gat in gevel, ruiten aan diggelen

Woning gestut

Dat explosief werd vermoedelijk op de trapjes aan de inkom van de geviseerde woning geplaatst en vernielde de voordeur. “We hebben gezien dat ook de gevel ernstige schade heeft opgelopen”, zegt Bruyns. “De brandweer is ter plaatse gekomen om een risico-inschatting te maken. Zij hebben geoordeeld dat er stuttingswerken moeten gebeuren zodat een steunbalk niet zwaarder beschadigd zou raken, zodat de woning niet instabiel wordt.”

(lees verder onder de foto)

© BFM

Ook in de ruime omgeving van de Osystraat is er schade. Twintig woningen in vier omliggende straten liepen schade op. Het gaat voornamelijk om glasbreuk. Vijf voertuigen raakten eveneens beschadigd. Een persoon liep verwondingen op door glasscherven.

Drugsmilieu

“Bij zo’n feiten proberen we te achterhalen wat er precies gebeurd is”, zegt Bruyns. “Daarom zijn het gerechtelijk lab en ontmijningsdienst Dovo ter plaatse, om te achterhalen wat voor explosief er gebruikt is. Hun vaststellingen worden toegevoegd aan het onderzoek dat we voeren.”

Het is voorlopig nog onduidelijk wie de daders precies wilden viseren. Wellicht zal dit incident toegevoegd worden aan de lange lijst drugsgerelateerde aanslagen in Antwerpen. “Het spreekt voor zich dat we dit primair onderzoeken binnen het drugsmilieu”, zegt Bruyns. “Maar we sluiten uiteraard andere pistes niet uit. We gaan proberen te kijken of er mensen zijn die de politie meer kunnen vertellen. En uiteraard gaan we kijken of er beelden zijn van de bewakingscamera’s in de stad die het onderzoek kunnen verder helpen.”

De brandweer is zondagmorgen nog bezig met het verwijderen van gevaarlijke, loshangende stukken. Zodra dat en het sporenonderzoek achter de rug zijn, mag een tiental bewoners, dat in een bus werd opgevangen, terugkeren naar hun woning.

Verlinden: “Ongelooflijk”

“Het is ongelooflijk als je wakker wordt ’s ochtends met alweer zo’n bericht van de veiligheidsdiensten”: zo reageerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bij ATV op de ontploffing. “Er zijn nu veel huizen getroffen, gelukkig voornamelijk materiële schade, glasbreuk en dergelijke. Dan zie je dat het overal is, dat elke buurt in Antwerpen getroffen kan worden.”

Het sterkt Verlinden naar eigen zeggen alleen meer “in de overtuiging dat we moeten doorgaan op de weg die we zijn ingeslagen: meer mensen bij de federale gerechtelijke politie”. “We hebben recentelijk besloten om meer mensen bij de scheepvaartpolitie – die specifiek bevoegd zijn voor de haven – aan te werven om de havenzone te bewaken. Natuurlijk weten we ook dat er een uitdeining is naar het centrum van de stad.”

Extra maatregelen lijken niet meteen aan de orde. Volgens minister Verlinden is er nog tijd nodig om de beslissingen die al zijn genomen, met name het versterken van de federale politie, uit te voeren. “Dat is iets dat opgebouwd wordt. We moeten die mensen deels nog recruteren. Dat vraagt wel enige tijd. In de komende maanden gaan we zien dat het korps versterkt wordt. We hebben ook de drugscommissaris aangeduid die binnenkort echt van start zal gaan. Maar het is een complex fenomeen waarbij ook internationale samenwerking cruciaal is.”

© BFM

© BFM

© BFM

Aangeboden door onze partners