Ex-drankverslaafde Kobe (44) wél tevreden dat pil tegen probleemdrinken verdwijnt: “Het moet je eigen keuze zijn om te stoppen”

Kobe Lecompte heeft Antabuse zelf een tijdje genomen, maar gelooft dat het zijn mindset is die hem van zijn alcoholverslaving heeft geholpen.© VDT

Landen -

Kobe Lecompte (44) uit Landen nam een tijdje, te pas en te onpas, het uit de handel genomen product Antabuse, een medicijn dat probleemdrinkers innemen als ze alcohol willen bannen uit hun leven. Tot hij besefte dat er een andere mindset nodig was om het alcoholprobleem aan te pakken. “Dat de medicatie niet meer verdeeld wordt, is een vooruitgang”, zegt Kobe.

Vanessa Dekeyzer

Het farmabedrijf Sanofi haalde zopas het product Antabuse uit productie omdat het gevaarlijke stoffen zou bevatten. Als ervaringsdeskundige vertelt Kobe over zijn ervaring met het product. “Als je het inneemt in combinatie met alcohol, lijkt het of je niet meer kan ademen. Je krijgt het koud en warm tegelijk. Het is een enorm beangstigend gevoel. Na één keer een dergelijke cocktail genomen te hebben, ga je wel twee keer nadenken om nog te drinken op Antabuse.”

LEES OOK. Drankverslaafden raken niet meer aan pil die hen helpt om niet te drinken: “Dit is een ramp”

Kobe stopte met het medicijn, omdat hij besefte dat een andere aanpak nodig was. Vandaag is hij actief als ervaringsdeskundige en begeleidt hij mensen met een alcoholprobleem. In zijn boek Kiezen voor een nuchter leven schrijft hij uitgebreid over het gebruik van Antabuse.

“Het klopt dat dit medicijn schadelijke producten bevat. Het is ongelofelijk slecht voor de lever. Maar daarnaast ben ik er vooral van overtuigd dat het een eigen keuze moet zijn om niet meer te drinken. Als je echt voor een nuchter leven wil kiezen, heeft het hoofd het voor het zeggen, niet een pilletje.”

Goede ondersteuning

Kobe schrijft het product niet helemaal af. “Voor sommige mensen is het een goede ondersteuning in het begin van de nuchterheid, maar dit product langer dan drie weken nemen, is nutteloos. In drie weken tijd is een persoon namelijk in staat om een gewoonte te veranderen naar een andere. Na twee tot drie weken kan een lichaam stabiliseren op het vlak van alcoholinname en ben je lichamelijk én geestelijk een stuk sterker. Dat is dan ook de juiste tijd om met Antabuse te stoppen.”

LEES OOK. Het enige middel waardoor Roel de drank kon laten staan, verdwijnt: “Met dat pilletje wist ik dat ik kon overleven”

“Uiteraard zijn er mensen die het product blijvend nodig te hebben. Die mensen geven we de raad om veel in gesprek te gaan over het nuchter willen blijven. Blijf gefocust op de nuchterheid, weet heel goed waarom je komaf wil maken met alcohol en besef goed wat er zou gebeuren als je blijft drinken.”

Mensen met problemen of vragen over het thema, kunnen beroep doen op Kobe en zijn team ervaringsdeskundigen via www.delaatstedruppel.com

Aangeboden door onze partners