Roeien BK korte boten in Willebroek

Aaron Andries en Mazarine Guilbert zijn de nationale skiffkampioenen: “Hebben de kenners de mond gesnoerd”

Van links naar rechts: Boris Taeldeman (Gentse RS - brons in skiff U23), Tim Brys (KR Club Gent - zilver in skiff mannen), Aaron Andries (Gentse RS - goud in skiff mannen en in skiff U23), Tristan Vandenbussche (Brugse TR - brons in skiff en zilver in skiff U23).© RR

Vorig weekend vond in het Watersportcentrum Hazewinkel in Willebroek het BK roeien in korte boten plaats. Bondscoach Axel Müller vroeg aan de Roeibond om de senioren en beloften in hetzelfde nummer te laten starten. Hij kreeg een positief antwoord en zag samen met de vele liefhebbers de beloften geweldig uithalen. Ook de Oost-Vlaamse beloften losten meer dan de verwachtingen in. Aaron Andries en Mazarine Guilbert kroonden zich in de hoogste categorie met duidelijk meesterschap tot nationale skiffkampioenen. Vooral de zege van Andries over Tim Brys veroorzaakte schokgolven.

William Defraigne

Titelverdediger Tim Brys ontpopte zich tot een sportieve verliezer. “Natuurlijk trok ik naar Willebroek met de overtuiging dat ik mijn titel zou verlengen”, zegt Brys. “Ik was er me wel van bewust dat Aaron mijn gevaarlijkste tegenstander zou worden. Ik kan best met mijn nederlaag leven, want ik werd verslagen door een supertalent. Mijn finale was wel de minst goede van mijn drie BK-races, maar dat doet niets af van de verdienste van Aaron.”

Andries was gevleid door die woorden. “En dit van de roeier waarnaar ik de voorbije seizoenen met grote ogen naar op keek”, lacht Andries. “Voor het BK had ik hetzelfde podium voor ogen, maar niet op de plaatsen waarop we zondag stonden.” Andries verwees ook meteen ook naar de prestaties van zijn dubbeltwee-ploegmaat Tristan Vandenbussche. “Tristan strandde op amper een halve seconde van Tim. We hebben zo alle kenners, die geloofden dat er een snellere dubbeltwee kan gevormd worden, wel degelijk de mond gesnoerd. Vorig jaar kroonden we ons tot wereld- en Europees kampioen bij de beloften. Het is nu wel duidelijk dat dit geen toevalstreffers waren.”

Gentse RS scoort op vele vlakken

Gentse RS-coach Jonas Deconinck zag niet alleen Aaron Andries triomferen. “Mazarine Guilbert sloot haar titelrace in de skiff bij de vrouwen met een enorme voorsprong af. Caitlin Govaert, haar gewezen ploegmaat in de nationale dubbeltwee, keek aan de meet tegen een kloof van vierentwintig seconden aan. Van suprematie gesproken! Frederik Tison en Benjamin De Catelle schonken ons goud in twee zonder stuurman.”

Deconinck sloot zijn overzicht af met een opmerkelijk eindrapport. “We tellen vijf gouden medailles, want Aaron en Mazarine kregen ook het goud van de beloftenwedstrijden. Voeg daarbij het brons van onze eerstejaarsenior Boris Taeldeman, die ook de zevende snelste skiffeur van ons land bleek. Boris zette zijn kandidatuur op een ticket voor het WK voor beloften nu wel dik in de verf.”

Aaron Andries kan de successen van zijn clubgenoten verklaren. “Het is absoluut geen toeval dat Gentse RS momenteel de sterkste Belgische roeiclub is. Skiffen is misschien wel eenzaam, maar in onze club voel je jezelf nooit alleen. Er heerst voortdurend een warm familiegevoel waarmee we elkaar dagelijks naar een hoger niveau stuwen. Op de koop toe worden we begeleid door een bekwame technische staf.”

Ticket voor deelname aan het EK 2023

Andries is de nieuwe Belgische skiffkampioen en mag dus bepalen hoe en met wie hij het internationaal platform op wil. “Ik bedankte meteen voor een selectie in skiff”, zegt Andries. “Tristan wil verder met mij in dubbeltwee en dat is exact wat ik ook wil. We hoorden dinsdag dat we naar het EK mogen, dat over vijf weken in Bled plaatsvindt. Tristan en ik hebben nu ook slechts één doel voor ogen: met onze coach Evelien Ameel zo snel mogelijk de draad van vorig jaar opnemen en proberen het maximum te halen uit een korte voorbereidingsperiode. Gelukkig wordt het WK pas in september geroeid en dan krijgen we drie maand om keihard te werken aan onze jacht op een olympisch ticket. Daarvoor moeten we op dat WK wel de top elf halen, een uitdaging die Tristan en ik willen aangaan”, besluit de ambitieuze roeier, die de jongste nationale skiffkampioen ooit van de Gentse RS is.

Gentse kampioenen

De drie Gentse roeiclubs namen zeven van de elf titels in beslag. Acht Gentenaren kroonden zich tot Belgisch kampioen.

Seniores mannen.

Skiff:1. Aaron Andries (Gentse RS)

Twee zonder stuurman:1. Benjamin De Catelle en Fredrick Tison (Gentse RS) 7:59.82

Mannen lichtgewicht.

Twee zonder stuurman:1. Milan Van Massenhove en Jonas Verbraeken (KR Club Gent)

Mannen U 23.

Skiff: 1. Aaron Andries (Gentse RS)

Juniors Jongens U19

Twee zonder stuurman:1. Fin De Smet en Charles Seghers (KR Sport Gent)

Seniores vrouwen.

Skiff: 1. Mazarine Guilbert (Gentse RS)

Vrouwen U23.

Skiff: 1. Mazarine Guilbert (Gentse RS)

Aangeboden door onze partners