4-jarig meisje aangerand door klasgenootjes op kleuterschool, ouders dienen klacht in

Themabeeld.© Getty Images

Op een Nederlandstalige school in Anderlecht is een kleuter van 4 jaar het slachtoffer geworden van grensoverschrijdend gedrag. De daders: twee klasgenootjes, jongetjes van 4 en 5 jaar. Het meisje liep meerdere kneuzingen op aan de geslachtsdelen en kan een tijdlang niet naar school. Het Brussels parket is een onderzoek gestart nadat de ouders een klacht hadden ingediend.

mts, gliBron: DH

De ouders van het vierjarige meisje doen hun verhaal in de Franstalige krant La Dernière Heure. Toen de vader zijn dochtertje kwam ophalen van school in de Brusselse gemeente Anderlecht, kreeg hij van haar juf en de onderdirectrice te horen dat het meisje ongepast was aangeraakt op de speelplaats. “Twee jongens uit haar klas hadden haar broek afgetrokken en hebben haar betast en gezoend aan haar intieme delen”, vertelt de vader. “Ze leek verward toen ik haar ophaalde van school, en eenmaal in de auto begon ze te huilen.”

De moeder van het meisje ging meteen met haar dochter naar het ziekenhuis, waar ze onderzocht werd. Het meisje bleek meerdere kneuzingen te hebben opgelopen en kan tot 19 mei niet naar school. De ouders hebben ook een klacht ingediend bij de politie, die een onderzoek is gestart.

Politiezone Zuid bevestigt dat het Brussels parket onderzoek voert naar de feiten. Volgens de politie zouden de gebeurtenissen wel al dateren van minstens twee weken geleden.

Mogelijk imitatiegedrag

Dat jongetjes van 4 en 5 jaar zulk gedrag vertonen, verbaast ook kinderpsychiater Lieve Swinnen. “Onder kleuters is er zeer veel ontdekkingsgedrag. Ze zijn erg geïnteresseerd in hun lichaam en seksualiteit en hebben bovendien nog niet veel besef van grenzen van anderen. Maar dit is natuurlijk niet normaal. Ik vind het dan ook erg moeilijk om dit juist te interpreteren. Gaat het over uit de hand gelopen nieuwsgierigheid of zijn er echt seksuele intenties bij?”

Swinnen: “Er moet zeker worden nagekeken of het probleem bij de kinderen zelf ligt of eerder bij hun omgeving. Vermoedelijk heeft het wel iets te maken met wat die kinderen thuis allemaal zien of aangeleerd krijgen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de jongetjes thuis met porno in aanraking komen en dat imiteren.”

De context moet dus absoluut onderzocht worden, zegt Swinnen. “En we moeten dat meisje goed opvangen en haar duidelijk maken dat die jongetjes iets hebben gedaan wat niet door de beugel kan. Maar we mogen het trauma ook niet voeden. De impact op dat meisje wordt alleen maar groter als er zoveel belangstelling aan deze zaak wordt gegeven.”

Aangeboden door onze partners