Netwerk tegen Armoede maakt zich zorgen over aflopen van uitgebreid sociaal energietarief

Themabeeld© BELGA

Voor bijna een half miljoen gezinnen loopt op 1 juli het sociaal tarief voor energie af. Netwerk tegen Armoede maakt zich grote zorgen en vraagt een hervorming, zodat ook voor hen het tarief blijft gelden.

jvhBron: BELGA

De 61 organisaties die zich verenigen in het Netwerk tegen Armoede vangen signalen op van paniek en onduidelijkheid onder de getroffen mensen. Het netwerk voorspelt “een toename van het aantal afbetalingsplannen en schulden om de energierekening te kunnen betalen”, zo klinkt het in een persbericht.

“Ik betaal nu maandelijks 100 euro voor energie”, reageert iemand via het netwerk. “Als ik mij baseer op simulaties van Engie zou dat stijgen tot 371 euro per maand. Dat zie ik niet zitten.”

De organisatie doet vier aanbevelingen aan de overheid. Tijdens de energiecrisis bepaalde de verhoogde tegemoetkoming van de ziekenfondsen wie in aanmerking kwam voor het uitgebreide sociaal tarief. In plaats van terug te keren naar het oude systeem, vraagt de organisatie om het sociaal tarief opnieuw te verankeren op basis van een inkomenscriterium.

Volgens onderzoek van de Koning Boudewijnstichting zouden de 30 procent huishoudens met het laagste inkomen het grootste risico lopen op energiearmoede. Dus ook de mensen net boven de armoederisicogrens, die in 2022 op 18,7 procent lag. Voor de mensen uit het derde deciel, oftewel tussen de 20 en 30 procent laagste inkomens, vraagt het netwerk een getrapte overgang naar het sociaal tarief.

Met het oog op het klimaat pleit de organisatie bovendien voor een sociaal rechtvaardige energietransitie. Daarbij horen investeringen in de isolatie en renovatie van zowel private als sociale woningen.

Ten slotte zou de toegang tot het sociaal energietarief gemakkelijker moeten worden en voor iedereen automatisch toegekend. “Bij mensen voor wie dit niet automatisch wordt toegekend, zien we een grote non-take-up van dat recht”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners