UGent wil aula verbouwen tot congrescentrum: “Uniek historisch kader met een belangrijke symbolische betekenis”

Aan de gevel verandert alvast niets.© BELGA

Gent -

De UGent wil haar campus Aula verbouwen tot een congres- en evenementencentrum. Daarvoor worden verschillende panden in de Volderstraat en de Korte Meer deels verbouwd.

Fien Lakiere

Een nieuwe congresruimte, een ontvangstzaal rond een patio, een nieuw terras, enkele kleinere vergaderzaaltjes, extra vestiaire en sanitair en een nieuwe lift om het toegankelijker te maken. Dat zijn enkele van de aanpassingen die de UGent wil doen aan haar campus in de Voldersstraat.

Onder andere een deel van de aula, het pand op de hoek van de Volderstraat en de Korte Meer en enkele gebouwen in de Korte Meer zelf worden hiervoor verbouwd en gerenoveerd. De universiteit heeft al even plannen om er een ‘kleinschalig wetenschappelijk congrescentrum’ in te richten, en diende nu ook de bouwaanvraag in. (lees verder onder foto)

Er komt een nieuwe ontvangstruimte rond een patio.© DG&P Architecten/GWM Architecten/Baro

De omgeving van de historische ‘serre’ krijgt een upgrade.© DG&P Architecten/GWM Architecten/Baro

“Het toekomstige congrescentrum wordt ondergebracht in een uniek historisch kader met een belangrijke symbolische betekenis voor UGent”, klinkt het daarin. De statige gevel van de aula met de bekende zuilen wordt dan ook niet aangepast.

De campus tussen de Volderstraat en de Universiteitsstraat zal in de toekomst verder gebruikt worden door de Faculteit Recht en Criminologie. Ook in het ingrijpend plan voor 2050 van de UGent krijgt de campus nog een rol, in tegenstelling tot heel wat andere campussen die verlaten worden om de werking meer te centraliseren.

Aangezien het hier gaat om historisch erfgoed is er op voorhand overleg geweest met Agentschap Onroerend Erfgoed. De UGent kreeg drie jaar geleden al een erfgoedpremie toegezegd van de Vlaamse overheid. Die bedroeg 4,2 miljoen euro en was naast dit project ook bedoeld om de restauratie van de Boekentoren af te werken.

Aangeboden door onze partners