“Een beer met een peperkoeken hart”: vrienden nemen afscheid van Edgard (74) die sterft na tragisch verkeersongeval

Edgard Demildt liet dinsdag het leven bij een tragisch verkeersongeval op het kruispunt van de Burggravenlaan en de Bommelstraat© IF en LMD

Gent -

“Een beer met een peperkoeken hart en vooral een echte Gentenaar met het hart op de tong.” Zo omschrijven vrienden en kennissen de graag geziene Edgard Demildt (74). De voormalige bouwvakker liet dinsdag het leven bij een tragisch verkeersongeval op de Burggravenlaan.

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. Fietser (74) komt om het leven na aanrijding met caravan in Gent: “Bestuurster reed niet te snel en was niet onder invloed van alcohol”

Edgard Demildt (74) wou dinsdagavond de Burggravenlaan met zijn fiets oversteken. Daarbij werd hij gegrepen door een personenwagen met een caravan aan. De Gentenaar raakte gewond aan zijn hoofd. De mug kwam nog ter plaatse, maar hij overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen.

De voormalige bouwvakker was een bekend figuur in de buurt. Hij woonde in de Ruststraat, een zijstraat van De Pintelaan en niet ver van de plek van het ongeval. In het Open Huis Otterken vlak bij zijn huis was Edgard een graag gezien gast. Bijna twintig jaar kwam hij daar over de vloer.

Peperkoeken hart

“Iedereen kende Edgard hier”, zegt voorzitter Ann Britton. “Driemaal per week kwam hij langs. Onze Edgard had zoals een echte Gentenaar het hart op de tong. Hij kon zich enorm kwaad maken over de Rode Duivels en voetbal, maar Edgard was vooral een ‘beer’ met een peperkoeken hart.”

In het Open Huis kwam de bouwvakker vaak kaarten en een babbeltje slaan. In het bridgen was hij bijna onklopbaar.“Edgard was graag onder het volk en dronk liefst een Duvel. Hij zei altijd: geef mij dat waar de ‘paster’ kwaad op was. De eerste keer verstond ik het niet, maar daarna wel”, lacht Ann. (Lees verder onder de foto)

Edgard Demildt liet dinsdag het leven bij een tragisch verkeersongeval op het kruispunt van de Burggravenlaan en de Bommelstraat© LMD

De Gentenaar was alleenstaand en laat twee dochters, enkele kleinkinderen en zijn moeder achter. “Zijn dochter is het ons vandaag (woensdag, red.) persoonlijk komen zeggen”, zucht Ann. “Waarschijnlijk zag hij de wagen niet en was hij even verstrooid. Het gaat vermoedelijk om een tragisch ongeval.”

Het parket van Oost-Vlaanderen voert ondertussen een onderzoek naar de feiten. De 35-jarige Gentse die achter het stuur zat van de wagen met caravan blies achteraf negatief. “Uit de eerste vaststellingen blijkt dat van overdreven snelheid geen sprake is”, liet het parket weten.

Begrafenis

De datum voor Edgard zijn begrafenis is nog niet bekend. Het Open Huis bekijkt nog of ze een herdenking zal organiseren. “We zijn enorm geschrokken”, gaat Ann verder. “Het nieuws moeten we daarom nog wat verwerken. Iedereen zal Edgard missen. Het zal hier stiller worden.”

Vanuit de buurt komen verschillende verslagen reacties op het ongeval. De fietsersbond lanceert daarnaast een oproep naar Stad Gent om nu “gepaste maatregelen te nemen” na een brede ongevallenanalyse van het kruispunt en dit na overleg met de buurt, zegt Yves De Bruyckere.

Edgard Demildt liet dinsdag het leven bij een tragisch verkeersongeval op het kruispunt van de Burggravenlaan en de Bommelstraat© IF

Aangeboden door onze partners