Collega met kanker sterft omdat hij geen ziektedagen meer had en moest komen werken: “Hij was thuis al twee keer flauwgevallen”

De Amerikaanse Stephanie uitte vorige week vrijdag haar bezorgdheid over de nijpende situatie op haar werkplaats toen een zieke collega een dag eerder overleed. Uit haar verhaal blijkt dat de man, die al enkele maanden kanker had - de dag ervoor ziek naar het werk was gekomen, ‘terwijl hij eigenlijk al lang naar het ziekenhuis had moeten gaan’. “Maar hij had geen ziektedagen meer, en zijn verlofdagen probeerde hij op te sparen voor wanneer hij echt heel ziek was”, vertelt Stephanie aangegrepen.

De man besloot uiteindelijk toch naar het ziekenhuis te vertrekken, waar hij nog een laatste telefoontje maakte naar zijn werkgever om aan te geven dat hij vrijdag waarschijnlijk niet aanwezig zou zijn. Twee uur later ontvingen ze nog een telefoontje, maar ditmaal was het de familie die meedeelde dat hij was overleden.

Het incident zette Stephanie aan het denken over de manier waarop zieke werknemers op haar werkplek werden behandeld. “Het is alarmerend”, klinkt het. “Het was alsof hij geen echte persoon meer was. Een werknemer waste zijn handen omdat hij de spullen van de overleden man had aangeraakt, alsof hij op de een of andere manier zou ziek worden of sterven.”

Ook anderen reageerden ontzet op de video, sommigen deelden zelfs hun eigen ervaring. “Ik had een miskraam op het werk”, vertelt een kijker. “Ik vroeg of ik naar huis mocht gaan, maar mijn manager zei dat ik geen ziekteverlof meer had. Ik ben meteen weggegaan en heb de dag daarna ontslag genomen.”

“Dit is kapitalisme op zijn best. De werkgevers geven totaal niet om het welzijn van hun werknemers”, klonk het in nog een andere reactie. “Dit is waarom ik nooit het beste van mezelf geef.”

(lvdw)

Aangeboden door onze partners