Groen neemt parkeerprivileges voor lokale politici onder vuur: “Een zorgverlener moet meer betalen dan wij, onverantwoord”

Schepen Luc Van Huffel (Open VLD) en Stefaan Van Hecke (Groen) gingen in de clinch.© IF

Merelbeke -

Een plan met nieuwe parkeertarieven en regels zorgde deze week voor een bitsige confrontatie in de gemeenteraad van Merelbeke. Niet het plan zelf, maar wel een goedkoper tarief voor lokale politici veroorzaakte discussie. “Een zorgverlener moet 180 euro betalen voor een parkeerkaart, wij 120 euro”, aldus oppositiepartij Groen. “Niet te verantwoorden.”

Simon Dekaezemaker

De regels en tarieven voor parkeren in Merelbeke worden eenvoudiger. Dat is de doelstelling van een plan dat het bestuur dinsdag ter goedkeuring voorlegde aan de gemeenteraad. Bovengronds in Merelbeke centrum gaat het van twee zones naar één. Het tarief wordt één uur gratis en daarna 1 euro per uur.

Ook onder grond zijn er veranderingen: de uren waarop je moet betalen worden gelijkgeschakeld aan die boven de grond. Het is wel goedkoper onder de grond. Van 9 tot 18 uur moet je betalen: de eerste drie uur zijn gratis, daarna volgt 50 eurocent per bijkomend uur. Ondergronds kan je ook een dagticket van 3 euro kopen, duidde schepen Luc Van Huffel (Open VLD).

Daarnaast wordt de bewonerskaart voor de Poelstraat aangepast naar een blauwe zone en krijgt Dijsegem een nieuwe blauwe zone. Bijkomend worden ook nog kleine wijzigingen doorgevoerd: de bewonerskaart blijft bijvoorbeeld onbeperkt geldig voor aanvragers, in plaats van twee jaar.

LEES OOK. “Neem toch de logische keuze:” discussie over 1,5 hectare stuk grond bij groot plan komt opnieuw op gemeenteraad

Zorgverlener

Het nieuwe plan werd op de gemeenteraad dinsdag besproken. Oppositiepartijen N-VA en Groen spraken beiden over “logische veranderingen”. “Op de korte as van het centrum waren te veel regimes, wat verwarrend was”, zei Rik De Vos (N-VA).“Nu krijg je een vlot en algemeen gebruik.”

Maar oppositiepartij Groen had vooral kritiek. “Dit plan zal de mobiliteit negatief aansturen”, sprak raadslid Pieter Verstraete. Samen met partijgenoot Stefaan Van Hecke stelde hij daarnaast het nut van een gunstig parkeerregime voor lokale politieke mandatarissen in vraag.

“Een zorgverlener moet 180 euro betalen voor een parkeerkaart, een politiek mandataris 120 euro”, sprak Van Hecke. “Dat is niet van deze tijd en gewoon niet te verantwoorden. Collega’s, we moeten de moed hebben om dit af te schaffen.” Het gunsttarief geldt voor gemeentepersoneel, politiemensen en lokale mandatarissen.

LEES OOK. Na aanrijding van leerlinge (18) aan schoolpoort: oppositie vraagt analyse van verkeerssituatie: “Daar oversteken is gevaarlijk”

Gratis parkeren

De meerderheid was niet geneigd daarop in te gaan. Van Huffel duidde dat er vroeger vaste plaatsen bestonden voor mandatarissen en personeel, maar dat die afgeschaft werden. “Wij zijn ook een werkorganisatie”, zei de schepen. “Elke andere werkgever heeft plaatsen die ze gratis ter beschikking stellen.”

Met die uitleg kon de Groen-oppositie niet leven. “U begrijpt duidelijk mijn vraag niet”, sneerde Van Hecke. “Het valt ook niet uit te leggen. Wij zijn geen zorgverleners, wij komen ’s avonds naar de gemeenteraad en kunnen gratis parkeren (na 18 uur moet je niet meer betalen, red). Wij hebben geen nood aan een voordeeltarief.”

Vlak voor de stemming kwam het daarop tot een bitsige confrontatie tussen Van Hecke en Van Huffel, die geërgerd zijn microfoon uitschakelde. Het plan werd dinsdag uiteindelijk met een ruime meerderheid goedgekeurd. Enkel de Groen-fractie stemde op één deelpunt na tegen het plan.

LEES OOK. Raadslid en schepen bekvechten na post op Facebook: “Ik laat mijn punt niet pikken”

Aangeboden door onze partners