Gent beloofde meer sociale woningen, maar het worden er al 3 jaar op rij minder: “Schiet niet op de verkeerde”

© fvv

Gent -

Voor het eerst in tien jaar zijn er minder dan 14.000 sociale woningen in Gent. Het aantal daalt al drie jaar op rij, terwijl meer dan tienduizend mensen op de wachtlijst staan. “Het stadsbestuur maakt zijn beloftes niet waar”, zegt de oppositie.

Fien Lakiere

“We verhogen het aantal sociale woningen.” De ambitie was duidelijk toen het stadsbestuur van Gent in 2019 een bestuursakkoord opstelde: meer sociale woningen. Nieuwe cijfers van de Vlaamse overheid tonen echter dat er vorig jaar 13.861 sociale huurwoningen waren in Gent. Dat is het laagste cijfer in tien jaar.

Het aantal sociale woningen in Gent daalt al drie jaar op rij. Oppositiepartij PVDA pleit daarom voor een masterplan sociaal wonen. “De voorbije vier jaar gingen bijna 600 sociale woningen netto verloren, terwijl de wooncrisis blijft ontsporen”, zegt gemeenteraadslid Tom De Meester (PVDA).

“Dit valt gewoon niet meer uit te leggen. Het stadsbestuur beloofde een inhaaloperatie, maar maakt zijn beloftes niet waar.”

Wachtlijst

Meer dan tienduizend mensen staan in Gent op de wachtlijst voor een sociale woning. Tegelijk stonden 2.617 woningen een tijdlang leeg, waarvan 1.415 woningen langer dan zes maanden. “De helft staat al langer dan twee jaar structureel leeg, tientallen woningen zelfs langer dan tien jaar”, zegt De Meester. “Hoe legt het stadsbestuur dat uit aan mensen die al jaren op de wachtlijst staan?”

Het slechte rapport is een gevolg van verschillende factoren, zegt schepen van Wonen Tine Heyse (Groen). “Het aantal sociale woningen zit inderdaad in een dip, maar we wisten dat dit ging komen. We moeten erdoor, het duurt alleen langer dan verwacht. Projecten liepen onder andere vertraging op door corona en de hervorming van de woonmaatschappij.”

LEES OOK. Onzekerheid over 3.500 sociale woningen blijft, ook na grote fusie van drie Gentse woningmaatschappijen

De verkeerde

Er is een grote inhaaloperatie aan de gang waarbij oude sociale blokken worden gerenoveerd, of gesloopt en vervangen door nieuwbouw. “Daarbij is altijd een buffer nodig om mensen te laten verhuizen”, zegt Heyse. “De sociale woonmaatschappij Thuispunt Gent zal wel herbekijken of ze bij renovaties langer kan wachten met die leegstand.”

Kritiek op Thuispunt Gent of het stadsbestuur helpt de situatie niet vooruit, waarschuwt Heyse. “Men schiet vaak op de verkeerde. Als Stad investeerden we 39 miljoen euro in sociaal wonen; geen enkele gemeente komt in de buurt van dat bedrag. We hebben net een positieve kijk nodig op de bouw van sociale woningen, want de nood is hoog en het is de enige oplossing voor mensen in armoede.”

LEES OOK. Meer dan duizend sociale woningen worden niet verhuurd en toch moet WoninGent besparen: “Personeel maakt zich zorgen”

Aangeboden door onze partners