Overdag heeft Franky (52) een bureaujob, ’s avonds is hij gitarist bij U2: “Als ik dat nummer inzet, ontploft heel het plein”

Franky (rechts) probeert The Edge van U2 zo goed mogelijk na te bootsen. “Alles moet kloppen.”© AP/IF

Gent -

U2 staat op de Gentse Feesten! Althans, zo lijkt het toch. In werkelijkheid zijn het Franky Aneca (52) uit Sint-Denijs-Westrem en zijn vrienden die – net als vorig jaar – op het podium van de Korenmarkt staan. Al twaalf jaar vormen ze U2be, een tribute band. “We doen eigenlijk hetzelfde, maar dan met zeven gitaren in plaats van 45.”

Max Dedulle

Wie U2 dit jaar wil zien optreden, moet helemaal naar Las Vegas trekken en minstens 500 dollar neertellen voor een kaartje. Maar eigenlijk hoeft dat helemaal niet. Je kan de grootste band ter wereld ook gewoon gratis aan het werk zien op onder meer de Batjesmarkt van Torhout, de Pleinconcerten in Ronse en onze eigen Gentse Feesten.

Oké, het zijn weliswaar niet de Ieren zelf die op het podium staan, maar U2be is een meer dan waardige vervanger. Het typische gitaargeluid, de grote bril en de moves van Bono en uiteraard de vele klassieke nummers: met wat goeie wil denk je dat U2 echt op de Korenmarkt staat.

“Precies de bedoeling”, zegt Franky Aneca (52) uit Sint-Denijs-Westrem, alias gitarist The Edge. “Als tribute band is het ons doel om het origineel zo goed mogelijk te benaderen. Daar worden we op afgerekend door het publiek. Alles moet kloppen: onze outfit, hoe we op het podium staan, onze visuals en natuurlijk hoe we klinken.” (lees verder onder de foto)

“Alles moet kloppen: niet alleen hoe we klinken, maar ook onze outfit”, zegt Franky (rechts).© IF

Zes uur puzzelen

Want U2 blijkt niet de eenvoudigste band om te imiteren, zegt Franky. “Voor elk nieuw nummer heb ik toch een uur of zes nodig om de podiumvisuals en de sound van mijn gitaar precies goed te krijgen. Daarbij luister ik vooral goed naar de opnames en probeer ik te ontcijferen hoe The Edge dat heeft gedaan. We hebben hetzelfde materiaal, al zijn hun budgetten exponentieel veel groter. Bij mij staan er een zevental gitaren op het podium, The Edge heeft er steevast 45 mee.”

Het is dus hard werken, maar het resultaat mag er zijn. Wanneer Franky de intro van Where the Streets Have No Name inzet, ontploft het hele plein. “Dat is mijn favoriete nummer om te spelen. We bewaren het dan ook meestal tot het laatste. In totaal hebben we zo een vijftigtal songs in onze catalogus - de grote klassiekers, naast heel wat minder bekende nummers.”

Superfans

Met die hits trekt U2be al twaalf jaar langs pleinen, weides en zalen in België, Frankrijk en Nederland. Maar terwijl de Ieren stuk voor stuk multimiljonairs zijn, gaan Franky en zijn maats op maandagmorgen gewoon naar het werk. De gitarist is manager HR-beleid en projecten bij zorgbedrijf i-mens. “Al probeer ik die twee toch wel gescheiden te houden.”

Voorlopig zie je U2be dus op de Korenmarkt en niet in het Koning Boudewijnstadion, maar toch kan de band op een trouw publiek rekenen. “Er zijn mensen die ons overal volgen, en dat zijn natuurlijk ook grote U2-fans. Die trekken echt de wereld rond om hen te zien. Voor ons zijn het de strengste critici: ze weten van ieder nummer perfect welke versie van welke tournee we naspelen. Of U2 zelf weet dat we bestaan? Een van die fans heeft Bono ooit verteld over ons, tijdens een handtekeningensessie. Maar geen idee of hij het zich nog herinnert. Voor zover we weten, zijn ze nog nooit naar ons komen kijken.” (lacht)

U2be staat op 22 juli om 18 uur op de Korenmarkt. De volledige kalender vind je op U2be.eu.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Deze zomer staat U2be opnieuw op het podium van de Korenmarkt.© IF

Aangeboden door onze partners