Premier De Croo deelt eerste foto van sterk vermagerde Olivier Vandecasteele na vrijlating, terrorist Assadi uitgeleverd als pasmunt
Het is eindelijk zover. Olivier Vandecasteele, de Belgische ngo’er die 15 maanden in een Iraanse gevangenis zat, is weer vrij en komt vrijdagavond in ons land aan. De Belgische en Iraanse autoriteiten hebben Vandecasteele in Oman geruild voor de Iraanse diplomaat-terrorist Assadollah Assadi.
Met grote opluchting kondigde premier Alexander De Croo vrijdag het goede nieuws in een videoboodschap aan. Na 455 dagen in een Iraanse cel te hebben gezeten, is de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele weer op vrije voeten. Omstreeks 13 uur plaatste de premier een foto online van een fel vermagerde Vandecasteele met de woorden: “Eindelijk vrij. Enfin avec nous.”
(Lees verder onder de tweet.)
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
“Donderdagavond werd Olivier naar Oman gebracht, waar hij werd opgevangen door een team van Belgische militairen en diplomaten. Vrijdagochtend heeft hij een aantal medische tests ondergaan om zijn gezondheid te controleren en ervoor te zorgen dat hij zo goed mogelijk kan terugkeren. Olivier Vandecasteele heeft 455 dagen vastgezeten in een cel in Teheran. In zeer moeilijke omstandigheden. Onschuldig. Zijn terugkeer is een opluchting, voor zijn familie, vrienden en collega’s.”
LEES OOK. Ministers opgelucht na vrijlating Olivier Vandecasteele: “Dag om nooit te vergeten”
Vandecasteele werd vrijdagochtend vanuit Teheran overgevlogen naar Oman, waar hij werd overgedragen aan een Belgische delegatie. Momenteel is hij onderweg naar ons land, hij zal vrijdagavond tussen 21 en 22.30 uur landen op de militaire luchthaven van Melsbroek.
De Belgische en Iraanse autoriteiten hebben Olivier Vandecasteele in Oman geruild voor de Iraanse diplomaat-terrorist Assadollah Assadi.
De premier bracht vrijdagochtend de naaste familie van Olivier Vandecasteele op de hoogte. “Ik wil ook hier, persoonlijk en namens de hele regering, hulde brengen aan de moed en de kracht van zijn familie. Ik denk aan zijn ouders, zijn zussen en zijn beste vriend Olivier Van Steirtegem. We hebben 455 dagen lang samen naar dit moment toegewerkt. Zonder vertrouwen in mekaar waren we er nooit in geslaagd om hun zoon, broer en vriend terug te brengen waar hij thuishoort: hier bij ons, in ons land, bij zijn familie en vrienden. Ik wil ook hulde brengen aan onze Belgische diplomaten en aan onze veiligheids- en inlichtingendiensten. Dankzij hun toewijding en professionalisme is Olivier vandaag vrij. Voor mij heeft altijd één ding geprimeerd: wij laten geen onschuldige landgenoot in de steek. Dat is de verantwoordelijkheid die ik op mij neem. En die ik aanvaard. We laten in ons land niemand achter. Zeker niet iemand die onschuldig is,” aldus de eerste minister.
Ruil met Iraniër Assadi
Het hoofd van de Iraanse diplomatie maakte vrijdag ook bekend dat België de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi uit de gevangenis heeft vrijgelaten, en dat de man op weg naar Iran is.“Assadollah Assadi, een onschuldige diplomaat uit ons land die meer dan twee jaar illegaal werd vastgehouden in Duitsland en België in strijd met het internationaal recht, is nu op weg terug naar zijn land,” zei minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian op Twitter.
Assadi was donderdagavond door de federale politie uit zijn cel in de gevangenis van Haren gehaald, en vanop de luchthaven van Melsbroek overgebracht naar Oman.
(Lees verder onder de tweet.)
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Omstreden ruil
De voorbije weken en maanden gonsde het van de geruchten over een gevangenenruil tussen België en Iran. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) liet eerder al verstaan ervan overtuigd te zijn dat Olivier Vandecasteele vrijkomt. En Iran liet nog niet zo lang geleden weten dat het zover was, wat door onze regering dan weer ten stelligste werd tegengesproken.
Olivier Vandecasteele. — © BELGA
Zeker is dat alles in een stroomversnelling kwam nadat het Grondwettelijk Hof in maart een eerdere schorsing van de Iran-deal ongedaan maakte. De Kamer zette midden 2022 het licht op groen voor die deal, een verdrag waarin België en Iran de uitlevering van gevangenen mogelijk maakt. De afspraak is controversieel omdat Assadi een terrorist is die twee jaar geleden in Parijs een bomaanslag beraamde op de Iraanse oppositie. Een aanslag die werd verijdeld en die Assadi een veroordeling van 20 jaar opleverde. Tegenstanders stellen dat er geen enkele garantie is dat de Iraniër – eenmaal geruild – zijn straf niet zal moeten uitzitten in Teheran.
Vandecasteele werd in februari vorig jaar aangehouden op verdenking van spionage en zat dus bijna anderhalf jaar in een Iraanse cel. Hij werd er op een schijnproces veroordeeld tot 40 jaar en 74 zweepslagen wegens vermeende spionage. De gezondheidstoestand van de Belgische ngo-medewerker ging erop achteruit, tot grote bezorgdheid van zijn familie. De nachtmerrie is nu voorbij.
Twee Iraanse journalisten voor de rechtbank na verslaggeving over Mahsa Amini
DE INSIDER. Reconstructie van de deal rond Olivier Vandecasteele: “Terwijl terrorist Assadi al terug naar Iran vloog, zat Vandecasteele nog in de gevangenis”
Topdiplomatie, hulp van de koning en de familie die van niks wist: reconstructie van de inspanningen om Olivier Vandecasteele vrij te krijgen
Bingoal WB-renner Julian Mertens in kunstmatige coma geplaatst na ongeluk op training
Hij draaide zijn lessenaar om ongestoord zijn gang te gaan: populaire meester P. (62) kon bijna 30 jaar leerlingen betasten in klas
Gezin van drie krijgt energieafrekening van 17.000 euro in de bus, maar dat is volgens Fluvius geen vergissing
Broers Maes verkopen hun levenswerk: uitbater tankstations in alle stilte overgenomen door Nederlandse speler
Peuter (2) verdronken in tuinvijver in provincie Namen