Ministers opgelucht na vrijlating Olivier Vandecasteele: “Dag om nooit te vergeten”

© BELGA

Verschillende ministers reageren vrijdag op Twitter opgelucht en blij op het nieuws dat onze landgenoot Olivier Vandecasteele is vrijgelaten uit de Iraanse cel en onderweg is naar ons land. Premier Alexander De Croo kondigde dat vrijdag aan. Vandecasteele wordt vrijdagavond thuis verwacht.

Bron: BELGA

“Een dag om nooit te vergeten”, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Dankbaar voor de volgehouden inspanningen van onze diplomatieke en veiligheidsdiensten. Vanavond is Olivier terug bij zijn familie als een vrij man.”

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is tevreden. “We hebben gedaan wat juist is. Veel goede moed aan Olivier Vandecasteele, vrienden en familie. Dank aan iedereen die hieraan meewerkte, in de grootste professionaliteit.”

“Zijn vrijlating is een enorme opluchting voor ons, maar vooral voor zijn familie en vrienden, die een enorme moed hebben getoond. Dank aan allen die zich voor zijn vrijlating hebben ingezet. België laat onschuldige burgers niet in de steek. Olivier, we verwachten je!”, schrijft minister van Buitenlandse zaken Hadja Lahbib (MR). 

LEES OOK. Olivier Vandecasteele op weg naar huis na 15 maanden in Iraanse gevangenis

Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) is eveneens opgelucht. “Opluchting, Olivier Vandecasteele komt eindelijk naar huis. Met bijzondere dank aan Buitenlandse Zaken en de veiligheidsdiensten. Veel warmte en goede moed.”

Hetzelfde geldt voor minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). “Het was onze plicht en samen met de federale regering namen we onze verantwoordelijkheid om een onschuldige man te bevrijden. En dat is ook een opluchting.”

Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) heeft het over “fantastisch nieuws”, en ook minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) is opgelucht voor Vandecasteele en zijn familie. “Dank aan alle betrokken diensten en aan de militairen die hebben bijgedragen aan zijn terugkeer naar België. Welkom thuis, we verwachten je vol ongeduld.”

Ook burgemeester verheugd

De vrijlating van Vandecasteele is naar eigen zeggen ook een van de mooiste dagen in het leven van burgemeester Paul-Olivier Delannois van Doornik, waar Vandecasteele geboren werd. “Wat een absoluut geluk! Een fantastische dag!”, klinkt het. “Ik geniet van dit moment. Ik heb er tranen van in mijn ogen. Ik denk natuurlijk aan Olivier maar ook aan zijn hele familie die eveneens heeft geleden tijdens deze lange tijd. Ik denk terug aan de fantastische mobilisatie van steun en vooral de manier waarop dat gebeurde. En, zoals het gezegde luidt, na de nacht komt de dag. Maar hier was de nacht lang, heel lang”, aldus Delannois.

“Ondanks alle steunacties die door de gemeenten van Picardisch Wallonië werden gehouden, had ik een gevoel van machteloosheid”, zegt hij nog. “We moeten eerst tijd uittrekken voor reünies”, antwoordt hij op de vraag wat er nu gaat gebeuren. “Of we iets gaan doen vanuit het stadsbestuur, weten we nog niet. Dat zal gebeuren in overleg met de familie van Olivier. Voor mij zou het mooiste moment zijn als Olivier op een dag zelf het enorme dekzeil met zijn portret dat langs het belfort van Doornik hangt, komt verwijderen”, aldus Delannois.

Aangeboden door onze partners