Jazz tussen de bomen, beachvolley op het plein en Sherlock in de schouwburg: met deze tips haal je alles uit je weekend in Gent

Sherlock Holmes komt naar de Minard, de beachvolleyballers naar het Sint-Pietersplein en Kamiel Spiessens naar Capitole.© Hartswood Films/Geert Tresignie/LVA

Gent -

Het wordt een extra lang en zonnig weekend in Gent. Weet je nog niet wat gedaan? Met onze tips staat je agenda binnen de kortste keren vol. Op het programma: spijbelende Spiessens, beachvolleybal en stoere mannen met een gistgeurtje.

Max Dedulle

Boeken en boozen

Het betere boek en geestrijke dranken: daarvoor moet je al vijf jaar bij Bookz&Booze zijn. Daarom heffen ze zondag het glas in de winkel in de Hoogpoort, en iedereen is welkom. “En om 16 uur onthullen én ontkurken we een primeur”, zegt zaakvoerder Ief Stuyvaert mysterieus.

Meer info: bookznbooze.be

Intieme jazz in de Ham

‘Handgemaakte muziek’, dat belooft de organisatie van de Ham Sessions dit weekend. Voor de zeventiende keer komen jazz- en andere muzikanten uit binnen- en buitenland samen in de sfeervolle tuin van Ham 12. Op het programma onder meer de Duitse pianist Pablo Held, maar ook talent van dichterbij.

Meer info: hamsessions.be

Ambiance aan het kasteel

De benen losgooien op salsamuziek, een kaartje leggen met een entrecote als inzet of gewoon van de zon genieten met een frietje of een pasta? In Mariakerke kan het dit weekend allemaal tijdens de Kollefeesten, aan het Kollekasteel. Dankzij de zon is een fijne sfeer gegarandeerd.

Meer info: kollekasteel.be

© GEERT TRESIGNIE

Beachvolley op het Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein ligt dezer dagen een beetje aan zee. Het kruim van het Belgische beachvolleybal komt er samen. Zowel dames- als herenteams nemen het tegen elkaar op, als deel van het Belgisch Kampioenschap. De toegang is gratis, al liet de organisatie al weten dat dat in de toekomst misschien niet zo blijft.

Meer info: beachvolleybal-gent.be

Graaf in ons verleden

Sinds Het verhaal van Vlaanderen helemaal in de ban van onze geschiedenis? Dit weekend kan je nog veel meer in ons verleden duiken, tijdens de Archeologiedagen. In de Sint-Pietersabdij ontdek je hoe het is om met een kruisboog te schieten en zie je hoe robots tegenwoordig helpen bij archeologische opgravingen.

Meer info: archeologiedagen.be

Gratis naar een concert van het Brandon Seabrook Trio (foto) in het Citadelpark: het kan.© rr

Jazz in het Citadelpark

Alle hoeken van de jazz komen dit weekend aan bod in het Citadelpark. Het gratis festival Citadelic ontvangt internationale kleppers als het Brandon Seabrook Trio, maar ook de zotte bende van Flat Earth Society.

Meer info: citadelic.com

Snuisteren in Gentbrugge

Een van de grootste rommelmarkten van onze stad is ongetwijfeld die van Gentbrugge. Je wandelt zaterdag langs meer dan 200 standen. De rommelmarkt is trouwens groter dan ooit: je tocht leidt je langs maar liefst vijf straten, zoals de Schooldreef en de Maurice Verdoncklaan.

Meer info: uitinvlaanderen.be

Stoere mannen met een bierluchtje

In La Barraca, het kleine theater aan de Muinkkaai, kan je vanaf dit weekend het stuk De pijnders van Arne Sierens zien. Naast de fraaie vertolkingen springt ook het decor in het oog: dat bestaat uit maar liefst vierhonderd bierbakken.

Meer info: labarraca.be

© © Hartswood Films

Speuren met Sherlock

Meer dan een eeuw na het laatste verhaal over Sherlock Holmes is de bekende detective actueler en populairder dan ooit. In de Minard verdiepen Vitalski en professoren Johan Braeckman en Jean Paul Van Bendegem zich over de beroemde held van Arthur Conan Doyle. The game is afoot!

Meer info:minard.be

Naar Plage Tatoeage

Er is veel te doen geweest de laatste jaren over de Blaarmeersen, maar nu het domein een likje verf heeft gekregen nodigt het domein uit tot zonnekloppen. Honderd parasols, gratis zonnecrème en drinkwater, nieuwe winkeltjes en een mooie glijbaan voor de jongsten: alles staat klaar voor een dagje aan Plage Tatoeage. Juist je identiteitskaart niet vergeten.

Hier lees je alle regels

Spijbelende Spiessens

Kamiel Spiessens is helemaal terug, en ook hij gaat mee met zijn tijd. Het typetje van Chris Van den Durpel is, in navolging van Anuna en Greta, ook klimaatspijbelaar geworden. Afspraak in de Capitole, waar ook typetjes als Snelle Eddy en Ronny King de revue zullen passeren.

Meer info: comedyshows.be

© ID/ Lieven Van Assche

Nog niet genoeg weekendinspiratie? Hier zijn nog tips

ZIN IN BRUNCH? 7 Gentse adresjes waar je uitgebreid, stevig of veganistisch kan brunchen, ook op zondag

LAATSTE KANS. Kompass Klub moet dit weekend weg uit fabriekspand: de kroniek van een aangekondigd einde

DORST? Populaire wijnbar organiseert actie voor getroffen wijnboeren in Italië: “Streek ligt ons nauw aan het hart”

NET OPEN. Een goocheltruc bij je cappuccino? In de nieuwe bar van Brusilda en Samuel vind je meer dan enkel koffie...

OF LIEVER KLASSIEK? Dirigent Florian zet zijn twee grote liefdes dit weekend centraal op dit festival: “Barokmuziek en… kweepeer”

VIER MEE. Pinksterviering in Sint-Baafskathedraal wordt uitgezonden in heel Europa

Aangeboden door onze partners