Raad van State beslist dat meeting van Vlaams Belang in Brussel toch mag doorgaan

Archiefbeeld© NurPhoto via Getty Images

De Raad van State schorst het besluit van Brussels burgemeester Philippe Close van afgelopen woensdag, waardoor de betoging ‘Doe ze Luisteren’ van het Vlaams Belang en andere samenscholingen werden verboden. Dat staat in een arrest dat vrijdag werd uitgesproken.

jvhBron: BELGA

Vlaams Belang wilde maandag om 14 uur een protestmeeting houden op het Albertinaplein, vlakbij het Centraal Station in Brussel. Onder de leuze ‘Doe ze Luisteren’ wandelt partijvoorzitter Van Grieken in tien dagen van Oostende naar Brussel. De tiendaagse mondt uit in een grote protestmeeting in Brussel. “We willen met onze meeting een duidelijk signaal sturen naar alle politici in de Wetstraat die in een ivoren toren leven”, zegt Van Grieken.

In zijn arrest verwerpt de Raad van State de argumenten van de stad Brussel om de meeting te verbieden, zoals het feit dat het Albertinaplein te klein zou zijn voor de verwachte 2.000 manifestanten, dat er veel toeristen zouden zijn op de feestdag, of nog de verwijzing naar de ‘Mars tegen het Marakech-pact’. De stad had Parking C voorgesteld als alternatief, maar dan had de organisator een nieuwe vergunning moeten aanvragen bij de gemeente Grimbergen.

“Dit was de enige juiste uitkomst”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “De Brusselse burgemeester is door de mand gevallen. Het is overduidelijk dat dit een puur politiek gemotiveerde beslissing was.” De initiële beslissing van de Brusselse burgemeester om het evenement te verbieden illustreert volgens hem “het gebrek aan respect dat onder systeempolitici leeft voor de stem van de Vlamingen”.

Burgemeester Philippe Close zegt in een korte reactie “akte te nemen van de beslissing”, en ze te zullen uitvoeren.

Aangeboden door onze partners