CD&V gaat voor confederalisme

© belga

BRUSSEL - De CD&V is rond met een wetsvoorstel van verklaring tot herziening van de grondwet. Centraal daarin staat de wens van de Vlaamse christendemocraten om België om te turnen van een federale naar een confederale staat. De partij wil niet raken aan de bevoegdheden van de koning.

Op een persconferentie stelde een reeks partijkopstukken dat paars de voorbije legislatuur zo goed als niets heeft gedaan op het vlak van staatshervorming. Behalve de regionalisering van de wapenvergunningen kwamen geen essentiële hervormingen tot stand.

Volgens partijvoorzitter Jo Vandeurzen wil de CD&V een eind maken aan dit ,,paars immobilisme''. De oppositiepartij pleit voor een grondige herziening van de grondwet, om zo de staat fundamenteel te wijzigen en de deelstaten de mogelijkheid te geven een antwoord te bieden op de sociaal-economische problemen die verschillend zijn.

Confederale staat

De CD&V is voor een confederale staat, waarbij het zwaartepunt bij Vlaanderen en Wallonië ligt. Brussel en de Duitstalige gemeenschap zijn geen volwaardige deelstaten. Ze krijgen enkel een specifiek statuut krijgen.

Brussel blijft wel bevoegd voor lokale materies en ziet zijn hoofdstedelijke rol uitgebreid, maar Vlaanderen en Wallonië zijn ook bevoegd in Brussel. Om dit te realiseren, herschrijft de CD&V de eerste drie artikels uit de Belgische grondwet.

In het confederaal model dat de CD&V voor ogen staat, bepalen de twee deelstaten wat nog op federaal niveau wordt geregeld en wat niet. Alle restbevoegdheden - de zogenaamde residuaire bevoegdheden - gaan naar de deelstaten. Daarvoor herziet de partij artikel 35, volgens gemeenschapssenator Luc Van den Brande het ,,scharnierartikel''.

De CD&V wil ook nog een reeks grondwetsartikelen wijzigen om een waslijst aan bevoegdheden te regionaliseren. De resoluties van het Vlaams parlement uit 1999 vormen daarbij de basis.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten