Vlaamse regering heeft nog geen standpunt over samenvallen verkiezingen

Nu premier Yves Leterme gezegd heeft dat hij persoonlijk voorstander is van het laten samenvallen van federale en regionale verkiezingen, wou Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) dinsdag in het Vlaams parlement weten wat het standpunt van de Vlaamse regering is. Minister-president Kris Peeters (CD&V) zei nog eens dat de Vlaamse regering hierover geen standpunt heeft.

bvb

Peeters stelde dat de discussie over het terug laten samenvallen van de verkiezingen niet van gisteren dateert: de toenmalige Vlaamse ministers Patrick Dewael (Open Vld) en Steve Stevaert (sp.a) lanceerden de piste al in 2001.

"Het is als het monster van Loch Ness dat af en toe de kop opsteekt", zei minister-president Peeters, die overigens woensdag de premier van Schotland ontvangt. "U ziet het monster al uit het water komen, maar dat monster kan nooit droog staan. Want de artikelen uit de grondwet die daarvoor moeten gewijzigd worden, zijn niet voor herziening vatbaar verklaard", zei Peeters.

Joris Van Hauthem merkte op dat artikel 195 uit de grondwet wel in aanmerking komt voor herziening "en daardoor zou alles wél binnen éénzelfde legislatuur herzien kunnen worden", zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten