'Boetes Vlaamse zorgverzekering onredelijk'

Bron © BELGA
Volgens Vlaams parlementslid Helga Stevens (NV-A) zijn de administratieve boetes voor het niet of te laat betalen van de bijdrage voor de Vlaamse zorgverzekering onredelijk.

Ze vindt het niet kunnen dat de boete voor mensen die te laat betalen even hoog ligt als die voor mensen die helemaal niet betalen.

In totaal zouden deze maand 42.000 administratieve boetes verstuurd zijn naar mensen die drie keer hun jaarlijkse bijdrage niet, onvolledig of te laat hebben betaald. De bijdrage bedraagt 25 euro, maar de boete loopt al gauw op tot 250 euro.

Stevens wijst erop dat in de brieven van de Vlaamse Zorgkas wel wordt verwezen naar de boete, maar dat het bedrag ervan niet wordt vermeld.

Het N-VA-parlementslid vraagt daarom minister van Welzijn Veerle Heeren (CD&V) om 'welwillend' te zijn, zeker voor de mensen die hun bijdrage wel degelijk hebben betaald in het aanslagjaar. Ze vraagt ook de betalingsdatum voor de voorbije jaren te verlengen van 10 mei tot 31 december en de laattijdige betalingen tot en met 2006 niet in aanmerking te nemen voor de berekening van de administratieve boetes.

Door dem
AANGERADEN