Broers Dardenne opnieuw in de running voor Gouden Palm

Bron © afp/belga

De broers Dardenne met hun tweede Gouden Palm, in 2005.

PARIJS / BRUSSEL - Op het 61ste filmfestival in Cannes, dat plaatsvindt van 14 tot en met 25 mei, treden 20 films in competitie aan. Een ervan is 'Le Silence de Lorna' van de Belgische broers Luc en Jean-Pierre Dardenne. Dat hebben de organisatoren woensdag aangekondigd in Parijs.
Ook films van Clint Eastwood, Steven Soderbergh, Atom Egoyan en Wim Wenders zitten in competitie.

Voorzitter van de jury is de Amerikaanse acteur en regisseur Sean Penn. De gebroeders Dardenne zijn tweevoudig winnaar van de Gouden Palm in Cannes: in 1999 met 'Rosetta' en in 2005 met 'L’Enfant'. Ze nemen het deze keer op tegen onder meer de Canadees Atom Egoyan ('Adoration'), bekend van 'Exotica' en 'The Sweet Hereafter', en de Duitser Wim Wenders ('The Palermo Shooting'), die in 1984 met de Gouden Palm naar huis ging voor 'Paris,Texas'.

Het filmfestival van Cannes was vorig jaar zeer Amerikaans getint. Dit jaar treden maar twee Amerikaanse regisseurs aan. Clint Eastwood met 'The Changeling', een thriller met Angelina Jolie als moeder van een kleine gekidnapte jongen, en Steven Soderbergh, die met 'Guerrilla' (ook wel 'Che') een film van vier uur over het leven van guerrillero Ernesto ’Che’ Guevara (rol voor Benicio Del Toro) gemaakt heeft. Soderbergh won in 1989 de Gouden Palm met 'Sex, Lies, and Videotape'.

Bij de nieuwe talenten toont de Israëliër Ari Folman de intirigerende 'animatiedocumentaire' 'Waltz with Bashir', over de slachtpartijen in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Chatila in 1982.

Twee jonge Argentijnse regisseurs die ontdekt werden in Cannes, zijn opnieuw van de partij: Lucrecia Martel met 'La Mujer sin Cabeza', en Pablo Trapero met 'Leonera'.

Bij de Franse cineasten dingt Arnaud Desplechin ('Un conte de Noël') mee naar een Gouden Palm. De openingsfilm van het festival is nog niet bekend.
Door svh, dsl
AANGERADEN