‘Leugenpaleis’ verkozen tot grappigste radio

Het interview van Hugo Matthysen met Bart Peeters vermomd als Cas Goossens over de Floeren Portemonnee in het Radio 1-programma ‘Het Leugenpaleis’ is door de luisteraars van Studio Brussel, Radio 2 en Radio 1 verkozen als het grappigste radiomoment aller tijden.

Martin Tytgat

Uit een lijst van dertig genomineerde fragmenten konden de luisteraars van Studio Brussel, Radio 2 en Radio 1 de voorbije weken de tien grappigste radiomomenten aller tijden kiezen.

In de top 10 hielden Radio 1 en Studio Brussel gelijke tred met elk vier vermeldingen, maar toch klopte Studio Brussel met ‘Het Leugenpaleis’ nipt ‘De Taalstrijd’ van Radio 1.

Bart Peeters en Hugo Matthysen mogen zich de grappigste radiomakers noemen. De luisteraars stemden massaal voor het fragment, waarin Hugo Matthysen bij de toenmalige grote baas van de VRT Cas Goossens (puik geïmiteerd door Bart Peeters) aanklopt en Goossens herinneringen ophaalt aan de Floeren Portemonnee.

Tweede eindigde ‘De Taalstrijd’ van Radio 1. Meteen een ode aan wijlen Daniël Van Avermaet, die het piepspel waarin Guy Mortier, Mark Uytterhoeven, Myriam Thys en Walter Zinzen dertig jaar geleden een woord achter de piep moesten zien te raden, met een levend publiek in de studio in goede banen moest leiden.

Ook het derde grappigste radiomoment is van Studio Brussel. Het telefonische interview van Peter Van De Veire in diens Grote Ochtendshow naar aanleiding van het WK-voetbal in Duitsland in 2006 met een toevallig uit de Duitse telefoongids geplukte Gudrun maakt van Van De Veire meteen de jongste grappenmaker van de VRT-radio.

Op vier eindigde ‘De Rechtvaardige Rechters’ (Radio 1) en op vijf ‘Cuisine X’ (Studio Brussel) met een fragment waarin Steven Van Herreweghe en Ronny Mosuse zomaar een Amerikaanse koelkast wegschonken en wel héél intieme vragen aan de winnares stelden met het oog op een fotoshoot in lingerie.

Capiau’s Capriolen

Na ‘Wilde Geruchten’ (Radio 1, met een compilatie van voetbalverslagen rond de Braziliaanse sterspeler Kaká) duikt Radio 2 pas op de zevende plaats op met ‘Capriolen’. Veertig jaar na datum zijn veel luisteraars de haast legendarische telefoonfratsen van Walter Capiau nog niet vergeten. Vooral het fragment waarin Capiau een opticien opbelt om een hoorapparaat te bestellen, is velen bijgebleven.

De drie laatste plaatsen in de top 10 worden netjes verdeeld onder de drie stations. Met op 8 ‘Piazza’ (Radio 1) met een nepreportage over de Gentse Buffalo Bitches; op 9 ‘French Quiz’ (Studio Brussel) van Chris Dusauchoit en op 10 ‘Vercruusse’ (Radio 2) met een sketch van Martin Dejonghe over de beklimming van de berg Bethlehem.

Aangeboden door onze partners

Lees ook