Leterme tevreden na Octopusoverleg

Bron © belga
BRUSSEL - Minister van Institutionele Hervormingen Yves Leterme is tevreden na afloop van de bezoeken van de Duitstalige gemeenschap, de Waalse regering, de regering van de Franse gemeenschap en de Brusselse regering. De bereidheid om te praten over de overdracht van bevoegdheden, de evolutie van de financiering en de werking van de instellingen is aanwezig.
De verschillende regeringen waren door de Octopuswerkgroep uitgenodigd om hun visie over de staatshervorming te geven.

Omdat Vlaams minister-president Kris Peeters momenteel het World Economic Forum in het Zwitserse Davos bijwoont, kwam de Vlaamse regering vandaag niet langs. Zij wordt volgende vrijdagmiddag verwacht. Later die dag buigt de plenaire werkgroep zich over de ’bevoegdheden’ en ’financiering’.

Leterme onderstreepte ook dat hijzelf en vice-premier Didier Reynders (MR)voortwerken. Om een maximale kans op slagen te hebben, gebeurt dat 'zeer intens en zorgvuldig, maar niet altijd voor het oog van de camera’s', aldus Leterme.

Eerder op de dag had Waals minister-president Rudi Demotte na zijn bezoek verklaard dat een en ander zich nog in de fase van de monoloog bevond. Leterme gaf toe dat er bij de passage van de Waalse regering weinig vragen waren, maar dat bij de andere entiteiten er soms meer debat was. Reynders voegde er evenwel aan toe dat het doel was te luisteren, niet om een lang debat te voeren.
Door svh
AANGERADEN
Meest recent