Grootste skatebowl van Benelux in Kortrijk geopend

© belga

In Kortrijk is dinsdagavond vlakbij de Leie de grootste skatebowl van de Benelux geopend. De stad huurde daarvoor Tanja Dexters en Wim Oosterlinck (Q-Music) in. De skatebowl, die tussen de Groeningebrug en de Dambrug ligt, is een realisatie van het Amerikaanse bedrijf Team Pain en heeft 300.000 euro gekost.

De werken aan de skatebowl startten in september 2005. De onstabiele ondergrond vergde bijkomende werken, zodat de kostprijs uiteindelijk opliep tot het dubbele van de aanvankelijk geraamde 150.000 euro.

De skatebowl is een betonnen kuip met welvingen van zowat 850 vierkante meter. Aanvankelijk zou de skatebowl geopend worden begin maart. Omdat de omgevingswerken toen nog niet af waren, werd de opening uitgesteld tot nu. Dat leidde tot protest van ongeduldige jongeren uit binnen- en buitenland die de bowl maar al te graag in gebruik wilden nemen. Sindsdien werden op regelmatige tijdstippen skaters, bladers en bikers toegelaten. Woensdag is er op de pas geopende accommodatie al een kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap Quicksilver Bowlriders skaten.

Bewoners van het vlakbij gelegen Albertpark maakten van de officiële opening van de skatebowl gebruik om een petitie af te geven aan de verantwoordelijke ingenieur van de Leiewerken. De bewoners klagen al acht jaar over de nadelige gevolgen die ze ondervinden naar aanleiding van de werken. Concreet gaat het over schade aan eigendommen, zoals scheuren in muren, vloeren en plafonds maar ook verzakkingen en wateroverlast in tuinen, kelders en garages door beschadiging van het rioolstelsel. Burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) beloofde volgende week op het schepencollege te pleiten voor de aanstelling van een expert die de situatie in kaart moet brengen.

Nu in het nieuws