Staking in horecasector breidt uit

BRUSSEL - Een deel van de horeca blijft ook maandag staken. Het gaat vooral om ketens als Quick, McDonald's, Pizza Hut, Lunch Garden en Colmar. In heel het land vinden acties plaats omdat twee werkgeversfederaties weigeren het nieuwe sectorakkoord te ondertekenen. Er is een sociaal bemiddelaar aangesteld.

svh/wle

Zondag raakte al bekend dat er actie gevoerd zou worden in de regio’s rond Antwerpen en Brussel. In Drogenbos krijgen Colmar, Pizza Hut, Quick en Lunch Garden vakbondsdelegaties over de vloer.

In Antwerpen is dat het geval in Quick, Pizza en McDonald’s in Schoten. Vandaar trekken de vakbonden naar Kapellen, en vervolgens naar Wilrijk, waar in Pizza Hut, McDonald’s en Quick actie gevoerd wordt. In het Antwerpse mag ook Lunch Garden zich aan bezoek verwachten.

In Limburg wordt vanaf 11.45 uur ook actie gevoerd in Carestel langs de E313 in Tessenderlo, richting Antwerpen. Daar willen de vakbonden de ingang blokkeren. Er staan in Limburg nog andere acties op het programma. Ook in Wallonië wordt actie gevoerd.

Er worden informatie- en consultatierondes gehouden, legt Alain Detemmerman van ABVV uit. Voor de komende dagen zijn echter nog meer acties gepland, aldus de vakbonden.

Intussen werd Peter Vansintjan aangesteld als sociaal bemiddelaar, zo laat de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg maandag weten. Hij gaat donderdag rond de tafel zitten met de partijen die betrokken zijn in het sociaal conflict.

Het conflict draait rond de weigering van twee werkgeversfederaties (Fed Horeca Wallonië en Bemora) om het nieuwe sectorakkoord binnen de horeca te onderschrijven. De vakbonden wijzen erop dat deze federaties een minderheid vertegenwoordigen binnen de sector.

De staking begon vier dagen geleden in de restaurants op de luchthaven van Zaventem.

Aangeboden door onze partners