Duits parket opent onderzoek naar Ullrich

BONN - Het Duitse parket in Bonn voert een onderzoek naar de Duitse wielervedette Jan Ullrich, de Spaanse renner Oscar Sevilla en ex-sportdirecteur Rudy Pevenage van T-Mobile wegens beschuldigingen van bedrog. Openbaar aanklager Fred Apostel bevestigde zaterdag in het nieuwsmagazine

Focus

dat zijn diensten een klacht opvolgen van Britta Bannenberg, docente criminologie aan de universiteit van Bielefeld en ex-atlete.

llc

De aanklacht gaat ervan uit dat het Duitse ProTourteam T-Mobile werd misleid door de acties van Ullrich, Sevilla en Pevenage in het grootschalige dopingschandaal dat eind mei in Spanje uitbrak. Daags voor de Tour de France zette T-Mobile de drie uit de Tourselectie. Pevenage werd ondertussen al ontslagen. Apostel wilde nog geen commentaar leveren over het verdere verloop van het onderzoek.

Volgens Focus gaan de onderzoekers binnenkort de opgenomen telefoongesprekken in Spanje onder de loep nemen, om na te gaan of er een link is tussen Ullrich en de Spaanse dokter Eufemiano Fuentes, die beschouwd wordt als de spilfiguur in de affaire.

Voorts pakte het magazine

Der Spiegel

zaterdag uit met het nieuws dat Jan Ullrich zijn ontslag op 20 juli door T-Mobile aanvaard zou hebben. Daarmee ziet hij een schadeloosstelling van miljoenen aan zijn neus voorbijgaan - maar volgens specialisten arbeidsrecht niet vrijwillig. Uitlatingen van Ullrichs manager Wolfgang Strohband, die had verklaard dat Jan Ullrich met zekerheid niet meer in het zadel zou kruipen voor T-Mobile, hadden het gras voor de voeten van zijn cliënt weggemaaid, aldus Der Spiegel. Om nog aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding zou Ullrich zich nog beschikbaar hebben moeten houden voor T-Mobile, omdat zijn contract nog tot het einde van het jaar liep.

De advocaten van de Duitse ex-Tourwinnaar en van T-Mobile voerden al gesprekken over een mogelijke afkoopsom. Bij de Duitse ProTourploeg verdiende Ullrich jaarlijks 2,5 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten