Nu ook melamine bij Pizza Hut en in snoepjes

© ap

Een van de bekendste Chinese snoepjesfabrikanten heeft vrijdag aangekondigd dat het zijn verkoop opschort omdat zijn producten melamine bevatten. Ook in de kaas van Pizza Hut Taiwan is een gehalte aan melamine teruggevonden dat 28 keer hoger ligt dan het wettelijk toegelaten niveau.

sdg

Melamine wordt gebruikt om minderwaardige melk kunstmatig op te waarderen. De vervuiling van zuivelproducten met de giftige stof heeft vorige week in China al tot de dood van minstens vier baby’s geleid. Tienduizenden anderen werden ziek.

Bright Food Co met hoofdzetel in Shangai, heeft haar producten die naar Singapore worden geëxporteerd, teruggeroepen nadat er sporen van melamine ontdekt waren in de snoepjes ’White Rabbit’.

Donderdag heeft de Canadese overheid de bevolking beschermd tegen de verspreiding en de consumptie van de snoepjes. Ze heeft de verdelers en importeurs gevraagd om te stoppen met de distributie, aldus het Canadese Voedselagentschap (Acia).

Er is nog geen enkel geval van ziekte als gevolg van de consumptie van de snoepjes gesignaleerd in Canada, aldus het agentschap. Ook in China is nog geen enkel geval geregistreerd.

In Londen kondigde de Britse nummer één in distributie, Tesco, aan dat het de verkoop van de snoepjes White Rabbit opschort. Volgens het Chinese persagentschap worden de snoepjes White Rabbit naar zo’n 20 landen geëxporteerd, vooral in Zuidwest-Azië.

Melamine in kaas Pizza Hut

'We bieden de klanten onze oprechte excuses aan', verklaart woordvoerder Wu Yu-ping van Pizza Hut. De bewuste kaas werd geleverd door Pick Food and Machinery Corp, die de productie onmiddellijk heeft stopgezet. Pick Food bevoorraadt zich op zijn beurt bij Fonterra Brands en Persnam.

Volgens Fonterra is de zuivel afkomstig uit Nieuw-Zeeland en werd hij in Taiwan geschikt voor consumptie bevonden. Persnam werkt met melk uit Maleisië. Pizza Hut heeft 145 filialen in Taiwan.

Aangeboden door onze partners