Televisiesterren bekronen tv-programma's en televisiefiguren

Bron © belga

Foto: © belga

HASSELT - Vanaf volgend jaar gaat de onafhankelijke organisatie Vlaamse Televisie Academie de Vlaamse Televisiesterren uitreiken aan de beste televisieprogramma’s en -figuren van het jaar. De vzw is opgericht door Mike Verdrengh, Chris Cockmartin, Jan Van Rompaey, Erik Van Looy, Marc Uytterhoeven, Goedele Liekens, Paul Jambers, Paula Semer, Ben Crabbé en Guido Depraetere.

,,In Vlaanderen wordt er verkozen en bekroond, maar de televisiewereld doet dat niet. Er is geen uitreiking van een prijs vanuit de televisiesector. Er was wel de uitreiking van het Gouden Oog en de Gouden Bertjes, maar die waren verbonden aan een omroep en hadden een zweem van partijdigheid'', aldus Mike Verdrengh, voorzitter van de academie. De vzw streeft de grootst mogelijke objectiviteit na.

De prijsuitreiking moet een stimulans zijn voor de televisiewereld. In maart 2007 heeft de uitreiking plaats in Hasselt met een groot bal, waar Marc Uytterhoeven en Goedele Liekens de openingsdans zullen verzorgen, aldus Verdrengh.

Er zullen prijzen zijn voor onder meer de beste dramaproductie, beste docusoap en beste presentator. De lijst met categorieën die bekroond worden, kan jaarlijks variëren.

Opvallend is ook dat er geen uitzending komt van de prijsuitreiking. Marc Uytterhoeven: ,,De uitslag wordt wel via het nieuws of andere programma’s bekendgemaakt. Geen enkele zender zal de rechten bijvoorbeeld voor 5 jaar kunnen kopen, want zo zouden we onze onafhankelijkheid verliezen.''

In een tweede fase ziet de vzw diverse activiteiten rond televisie. Enkele mogelijkheden zijn het organiseren van studiedagen rond bepaalde thema’s, het maken van portretten van de belangrijkste televisiemakers of -pioniers, het oprichten van een televisiemuseum, waar historische tv-programma’s bekeken kunnen worden, en het archiveren van gegevens over de Vlaamse televisie.
Door llc