Lieven Verstraete blijft op recordkoers

Spelbreker Jan Decorte vrt
Foto: rr

Zoals wel meer het geval is, toonde de nieuwkomer - in de dit geval SP.A-politicus Johan Vande Lanotte - zich meteen de Slimste Mens in de populaire tv-quiz. Lieven Verstraete wist de uitschakeling te vermijden en komt zo naast zijn collega Freek Braeckman wat betreft aantal deelnames. Danser Davy Brocatus werd het slachtoffer en is uitgeschakeld.
In de de eerste ronde werden niet bijster veel punten gesprokkeld. De zenuwen leken een belangrijke rol te spelen. Zo viel het op dat Vande Lanotte zich de nieuwe naam van Birma - Myanmar- niet onmiddellijk kon herinneren.

De tweede ronde, waar een paar kernbegrippen over een onderwerp moeten gegeven worden, liep al iets vlotter. Onder meer met zijn kennis over de Argentijns-Nederlandse prinses Maxima wist Johan Vande Lanotte zich op 128 seconden te hijsen. Brocatus (69, na een vraag over Paul Delvaux) en Verstraete (93, dankzij de Nasa) bleven echter niet ver achter.

Een rondje verbanden zoeken veranderde niet al te veel aan die situatie. De daarop volgende fotoronde liep voor iedereen weer behoorlijk stroef. Vande Lanotte kon maar 5 invloedrijke Afro-Amerikanen herkennen, Brocatus herkende maar 5 beelden uit Gent en Verstraete bleef steken op amper drie Bijbelse verhalen.

Zoals zo vaak moest de video-ronde dus de doorslag geven. Brocatus (over de finale op het EK voetbal 2008) en Verstraete (over de film Taxi Driver) deden het daarin niet slecht, maar dankzij Carlo de Benedetti, de spilfiguur in een overnamestrijd rond de Generale Maatschappij destijds, wist Vande Lanotte het laken naar zich toe te trekken.

Brocatus begon met 245 seconden aan de eliminatieronde, tegenover 189 voor Verstraete. Die laatste beet echter flink van zich af. Na vragen over wachtlijsten voor orgaantransplantaties, het Anne Frankhuis en Stijn Meuris stonden de bordjes nagenoeg in evenwicht. Brocatus (86 seconden) kon echter niets bedenken bij de term Guernica, terwijl Verstraete wel de nodige vijf trefwoorden wist te geven.

Lieven Verstraete mag donderdag dus voor de elfde keer deelnemen aan de quiz, dat is even goed als tv-collega Freek Braeckman die totnogtoe het record had. Dankzij een overwinning meer, is Verstraete zelfs al zeker dat hij als allerlaatste mag aantreden in de finaleweek.

Als Verstraete donderdag niet verliest, mag hij maandag dus voor de twaalfde keer meedoen. En niemand is er in de geschiedenis van het spelprogramma in geslaagd zo vaak deel te nemen. Maar dan moet hij wel de maat nemen van Vande Lanotte en Jan De Corte.

Door hrt
VOOR ABONNEES