VLD-Vivant voor veilig, net en Europees Brussel

Bron © belga
BRUSSEL - ,,Een veiliger, netter en Europees Brussel.'' Met die punten trekken de Vlaamse liberalen, samen met Vivant en enkele onafhankelijke kandidaten naar de kiezer voor de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober. Lijsttrekster Els Ampe en lijstduwer Annemie Neyts stelden maandag het 11-puntenprogramma voor op een persconferentie.

,,De kern van het programma is de kracht van Brussel'', zegt Ampe. ,,Brussel heeft enorme mogelijkheden en middelen, de huidige meerderheid verkwist helaas veel en er worden zeer veel dingen niet gedaan.'' Doel is dan ook Brussel sterker maken en daarvoor heeft de partij een 11-puntenprogramma uitgewerkt.

Eerste punt is een veiliger Brussel. ,,Criminelen moeten snel beboet worden en strenge, rechtvaardige straffen krijgen'', aldus Els Ampe die daar aan toevoegt dat de wijkcommissariaten daarvoor zeven dagen op zeven en 24 uur op 24 uur op 24 open moeten zijn.

De liberalen pleiten daarnaast voor een netter en groener Brussel. ,,Straten, pleinen en parken moeten meer vuilnisbakken en meer banken krijgen. Sluikstorters en graffiti-spuiters moeten worden aangepakt en 24 uur na aangifte van sluikstort, moet het vuil zijn opgehaald.''

Ander programmapunt is een moderne mobiliteits- en parkeerpolitiek. De liberalen vinden dat het huidige gemeentebestuur de auto wegpest uit het centrum en pleiten voor veilige wegen voor voetgangers en fietsers, maar ook ,,vlotte toegang tot woningen en winkelwijken in het centrum van de stad'', aldus Neyts. Ook ,,pesttaksen en pestregeltjes'', zoals belastingen op computerschermen en parkeerplaatsen moeten volgens VLD en Vivant+ worden afgeschaft om meer ondernemers naar de hoofdstad te lokken.

De liberalen breken daarnaast een lans voor een ,,open, tolerant en Europees Brussel''. Op de VLD/Vivant+ lijst staan Nederlands- en Franstaligen, maar ook onder meer Spaanse, Italiaanse, Franse, Deense en Nederlandse kandidaten.

Andere punten van het programma zijn de strijd tegen de verkrotting en de leegstand, een transparanter en zuiniger bestuur en betere administratieve diensten. De politici pleiten ten slotte voor beter onderwijs en voor gemeenschapsvoorzieningen voor allen en ze willen meer middeninkomens naar de stad lokken.

Door llc
AANGERADEN
Meest recent