Fiscus dreigt Franse gemeenschap aan te pakken

Bron © belga
BRUSSEL - De regering van de Franse gemeenschap heeft vorige vrijdag besloten om haar fiscale schuld tegenover het Brusselse Gewest na te komen. Dat schrijft L’Echo dinsdag. Het gaat om een bedrag van bijna 18 miljoen euro, of de onroerende voorheffing sinds 1994.
De Franse Gemeenschap heeft altijd geweigerd om de belasting op de onroerende goederen te betalen, met als argument dat federale gebouwen er vrijgesteld van zijn. De instelling betaalt ook geen onroerende voorheffing op haar gebouwen in Wallonië.

De belastingcode stelt het kadastraal inkomen van nationale tegoeden die toegewezen zijn aan een dienst van algemeen belang vrij. Het Brussels gewest heeft in 1994 echter een ordonnantie goedgekeurd die de vrijstelling beperkt tot 28 procent van het kadastraal inkomen als het gebouw toebehoort aan een gewest of een gemeenschap.

Volgens de fiscale administratie gaat het om een schuld voor de Franse gemeenschap van 17,153 miljoen euro (buiten interesten), of de onroerende voorheffing van 1994 tot 2008. De regering van de Franse gemeenschap houdt alleen rekening met de bedragen die effectief ten kohiere zijn gebracht, en komt aan een bedrag van 11,684 miljoen euro, plus 6,353 miljoen laattijdige interesten, wat iets meer dan 18 miljoen euro is.

Omdat de FOD Financiën er na verscheidene jaren mee gedreigd had om de Franse gemeenschap aan te pakken, gaat de regering haar schuld nu aflossen. Onder twee voorwaarden: dat de laattijdige interesten niet meer worden opgeëist, en dat het Brusselse gewest zijn ordonnantie aanpast en schoolgebouwen volledig vrijstelt van onroerende voorheffing.
Door svh
AANGERADEN
Meest recent