'Communautair akkoord voor verkiezingen niet mogelijk'

Bron © BELGA
BRUSSEL - Een communautair akkoord voor de regionale verkiezingen van juni 2009 is niet meer mogelijk. Dat zegt de voorzitter van het Waals parlement José Happart dinsdag in een interview in Le Soir.
Happart roept de Franstaligen op geen koudwatervrees te hebben voor een staatshervorming en vraagt de Vlamingen het spel eerlijk te spelen.

Volgens Happart beseft iedereen - ook in Vlaanderen - dat een grote staatshervorming voor de verkiezingen niet meer mogelijk is. Er is meer tijd nodig om tot een akkoord te komen. De onderhandelingen moeten in alle sereniteit en weg van de camera's worden gevoerd, meent de Waalse PS'er.

Daarom is het laten samenvallen van de regionale en federale verkiezingen volgend voorjaar volgens Happart uit den boze. 'Dat zou dramatisch zijn. Alles zou geblokkeerd raken en afhankelijk gemaakt worden van een federaal akkoord', stelt de Waalse parlementsvoorzitter. Hij voegt eraan toe dat de extremen nog zouden toenemen en de samenwerking tussen Vlamingen en Franstaligen onmogelijk zou worden gemaakt.

Gemeenschappen

Happart komt ook terug op de eis van CD&V/N-VA voor een institutioneel debat met twee (rechtstreeks tussen Vlaanderen en de Franstaligen), terwijl de Franstaligen er ook Brussel bij willen betrekken.

'ndien Bart De Wever en de CD&V voor de spiegel willen onderhandelen, is dat hun probleem. Indien de Vlamingen alleen willen onderhandelen en vertrekken, dat ze dan vertrekken. De situatie zou dan duidelijker zijn. Het is aan hen om daarover te beslissen. Maar ik denk dat ze dit niet willen en dat ze de macht in België willen behouden. Anders hadden ze de deur al lang dichtgetrokken. Zij moeten nu dus een stap achteruit zetten', verklaart Happart.

Volgens de Waalse socialist gaat N-VA-voorzitter deze keer een stap te ver. 'Hij heeft tot nu toe een goede rit gereden en de druk hoog gehouden. Maar het ultimatum van 31 juli is een vergissing. Ik kan met hem discussiëren en het vinden met hem, maar dit standpunt is er een van iemand die schrik heeft. Ik kan hem geruststellen: binnen de Waalse en Brusselse politieke instellingen zijn er heel veel mensen die er zich van bewust zijn dat er een grote staatshervorming moet komen', luidt het.
Door avb
AANGERADEN