Van Parys pleit voor 'superbeveiligde gevangenis'

CD&V-justitiespecialist Tony Van Parys zegt dat er in ons land nood is aan minstens één ‘superbeveiligde gevangenis’. Die gevangenis moet dan voorzien zijn van de modernste technieken, waardoor ontsnappingen of ontsnappingspogingen met helikopters onmogelijk worden.

lob

‘Het is toch opvallend dat iemand die bekendstaat als de ontsnappingskoning, kan ontsnappen uit een gevangenis die de veiligste en modernste van het land genoemd wordt’, zegt Van Parys. Hij reageert daarmee op de ontsnapping van gangster Nordin Benallal uit de gevangenis van Itter.

De CD&V-justitiespecialist wijst er ook op dat de vorige regering na een gelijkaardige ontsnapping uit de gevangenis van Lantin beloofd had om te kijken of er geen beveiligingskabels konden geplaatst worden.

‘Zo’n systeem kost veel geld en kan een probleem vormen bij de eventuele evacuatie van gevangenen, maar het is een kwestie van prioriteiten. De fundamentele kritiek blijft dat men veel te laat heeft ingezien dat er gigantische problemen zijn bij justitie en in de gevangenissen. Daarom moet de volgende regering daar ook prioritair in investeren. Er zou bijvoorbeeld minstens één gevangenis in ons land moeten zijn die is uitgerust met de modernste technieken, zeker als men weet dat men helikopters gebruikt in ontsnappingspogingen’, aldus nog Van Parys.

Lees ook

Nu in het nieuws