de Bethune betreurt hoofddoek-incident in Kamer

BRUSSEL - CD&V-fractieleidster in de Senaat, Sabine de Bethune, heeft kamervoorzitter Herman De Croo in een brief gevraagd het kamerreglement te veranderen zodat op de publiekstribune ook een hoofddoek mag gedragen worden. Ze deed dat na een incident bij een bezoek van de vredesbeweging Pax Christi aan het parlement.

de Bethune vindt het ongehoord dat twee personeelsleden van Pax Christi niet mee in de publiekstribune van de Kamer mochten omdat ze een hoofddoek droegen. Het reglement van de Kamer zou dit niet toelaten. Dit reglement zegt dat "zolang de vergadering duurt personen op de publiekstribune gezeten blijven, met ongedekt hoofd en in stilte". Dat betekent volgens de senatrice dat in de Kamer geen religieuze met kapje, geen kankerpatiënt met mutsje, geen Jood met een keppeltje en geen Paus welkom zijn in de publiekstribune.

Het reglement van de Senaat voorziet enkel dat "toehoorders in de tribune in stilte moeten blijven zitten". Ze vindt dat de Kamer haar reglement in die zin zou moeten aanpassen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten