Trucker schuldig aan ongeval

TONGEREN/DEINZE Marc De Prest (48), de trucker uit Deinze die op 29 juni 1998, tegen een hoge snelheid het centrum van Stavelot binnenreed, en daar een ware ravage aanrichtte, werd door de Tongerse arbeidsrechtbank schuldig verklaard. De rechtbank legde hem wel geen bestraffing op.

De vrachtwagenchauffeur kon die dag niet via Francorchamps rijden, omdat de weg op het circuit afgesloten was. Daarom reed hij via het centrum van Stavelot naar zijn bestemming. Tijdens de afdaling van de Haute Levée werkten de remmen niet meer en donderde de vrachtwagen aan een hoge snelheid het centrum binnen.

Beoordelingsfout

De truck, die geladen was met gevaarlijke stoffen en bovendien te zwaar geladen was, ontplofte. Een enorme ravage en een vlammenzee in Stavelot volgden. Hierbij kwamen twee vrouwen om het leven en vielen 71 gewonden. Ook werden twintig huizen vernield.

De rechter oordeelde nu dat de trucker een beoordelingsfout maakte door er voor te kiezen door Stavelot te rijden. ,,Het was een ongelukkige beslissing om een voor hem verboden weg te nemen aan een te hoge versnelling. Het was een beoordelingsfout met zware gevolgen'', zo luidt het vonnis. Ook verwees de rechter naar het effect dat het ongeval op de chauffeur had _ hij werkt niet meer als trucker _ en naar het feit dat hij al voor de derde keer voor de rechtbank moest verschijnen. Omdat de redelijke termijn overschreden werd, volstond volgens de rechter een eenvoudige schuldigverklaring.

Ook de ploegbaas en de baas van de nv Vanden Weghe, het bedrijf waarvoor De Prest werkte, werden gedagvaard. Aan zijn werkgever verleende de rechter opschorting, de ploegbaas werd vrijgesproken. Alle gedupeerden werden ondertussen vergoed, deels door de verzekering, deels door het bedrijf waarvoor De Prest werkte. (KB)

Meest gelezen uit de buurt