Kan een man klaarkomen zonder sperma?

Mijn man en ik hebben een 'normaal' seksleven. Maar nadat hij gepenetreerd heeft en is klaargekomen, is er geen spoor van sperma. Waarop wijst dat?Als een man ejaculeert, wordt normaal de blaasingang afgesloten. Maar bij sommigen loopt het sperma toch in de blaasAls je man wel kan voelen dat hij klaarkomt maar hij ejaculeert niet, dan heeft hij last van een droog orgasme. Zoiets wordt met een duur woord ook wel eens 'retrograde ejaculatie' of 'retrospermie' genoemd. Het is in de eerste plaats een lichamelijk probleem. Het zit met andere woorden niet tussen de oren, en het ligt zeker niet aan de manier waarop jullie vrijen. Dat neemt niet weg dat het wel een effect kan hebben op jullie seksleven, want de meeste mensen ervaren het als iets vreemds.

Wat is het probleem? Als een man ejaculeert, wordt normaal de blaasingang automatisch afgesloten. Dat is om te voorkomen dat er urine bij het sperma komt, wat slecht zou zijn voor de vruchtbaarheid. Bij een droog orgasme werkt dat mechanisme niet meer. Terwijl je man klaarkomt, is zijn blaas niet of onvoldoende gesloten. Het sperma loopt daardoor in zijn blaas, in plaats van dat het uit zijn penis komt.

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken. De meest voorkomende is een operatie aan de prostaat. Diabetes (suikerziekte) is een andere mogelijke factor. Sommige medicijnen tegen hart- en vaatziekten kunnen ook als neveneffect hebben dat ze het sluitingsmechanisme van de blaas verzwakken.

Dat er sperma in de blaas komt, kan op zich geen kwaad. Het wordt later gewoon mee uitgeplast. Mensen met een droog orgasme merken vaak dat hun urine wat meer troebel is. Maar het is wel belangrijk om te weten waar het probleem vandaan komt, en ik zou jullie dan ook zeker aanraden om eens naar de huisarts of de uroloog te gaan. Die kan onderzoeken wat er mis is en eventueel ook medicatie voorschrijven die de blaasspieren versterkt, als je man dat wilt.

De medische kant van het probleem is één zaak, maar daarnaast is er natuurlijk ook hoe jullie dit beleven. Misschien hebben jullie er weinig problemen mee en dan is dat natuurlijk uitstekend. Sommige koppels vinden het zelfs een voordeel dat ze van het geklieder na de daad vanaf zijn. Voor anderen blijft het een vreemd gegeven. Sommige mannen voelen zich verdrietig of gefrustreerd omdat ze niet meer kunnen ejaculeren zoals vroeger. Het lijkt alsof seks niet meer volledig af is. Sommige partners van mannen met een droog orgasme beginnen zich onzeker te voelen omdat ze niet meer kunnen controleren of hij nu echt is klaargekomen of niet. Zeker voor vrouwen is dat een nieuwe situatie. Als die gedachten en gevoelens zouden opkomen, dan is het belangrijk om te weten dat dit normaal en menselijk is. Het is niet nodig om ze weg te drukken omdat ze 'niet rationeel' zijn. Je moet er ook geen uren over piekeren. Laat ze er gewoon zijn en blijf ondertussen investeren in je seksleven. Dat is de beste manier om de aanpassing aan de nieuwe situatie goed te doen verlopen.

Tot slot nog iets over vruchtbaarheid. Als jullie op dit moment geen kinderen (meer) willen, dan is het belangrijk om voor de zekerheid toch anticonceptie te blijven gebruiken. Je kunt er niet zomaar van op aan dat het systeem altijd zal falen. Soms zijn er uitzonderingen. Willen jullie wel zwanger worden, dan is een droog orgasme natuurlijk vervelend. Maar er is geen reden tot wanhoop. Als het niet kan worden opgelost met medicatie, zijn er nog altijd technieken om het sperma te recupereren uit de blaas en te gebruiken voor bevruchting. Voor meer uitleg hierover kun je terecht bij je huisarts.

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij werkt voor het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en hij heeft een praktijk in Antwerpen.

Meest recent