Koningin Fabiola onder hypnose geopereerd

© © Photo News

Koningin Fabiola (80) heeft enkele dagen in het universitair ziekenhuis van Luik gelegen. De koningin zou een ingreep aan de schildklier ondergaan hebben. De operatie gebeurde niet onder narcose, maar onder hypnose. Gisteravond mocht ze alweer naar huis.

Het paleis heeft de opname bevestigd, maar onthoudt zich verder van elke commentaar. De chirurgische ingreep was niet acuut, de koningin zou al langer een afspraak gemaakt hebben. Het is de Franstalige tv-zender RTL/TVI die het heeft over een operatie aan de schildklier. De zender meldde dat koningin Fabiola donderdag was opgenomen.

Volgens verscheidene bronnen is de ingreep niet onder narcose gebeurd, maar is hypnose toegepast. Meer dan dat alles naar wens is verlopen, kon de woordvoerder van het paleis niet zeggen.

Het ziekenhuis van Luik heeft zich in de jaren negentig al in deze techniek gespecialiseerd. Er zijn in de voorbije jaren al duizenden van dergelijke operaties (kleinere ingrepen) uitgevoerd. De patiënt krijgt een heel lichte verdoving en wordt onder hypnose gebracht. Patiënten worden naar een 'veilige plek' geloodst voor de duur van de operatie. De resultaten zijn doorgaans zeer bevredigend. Volgens studies zijn patiënten na afloop minder vermoeid, hebben ze minder pijn en hebben ze minder medicijnen nodig.

Vorige week nog kwam een andere ingreep van koningin Fabiola ter sprake in het quizprogramma

De slimste mens

. Op de vraag wie van het koningshuis ooit een plastische ingreep had ondergaan, kon geen van de kandidaten correct antwoorden. Het was dus koningin Fabiola die een neuscorrectie heeft laten uitvoeren, nog voor ze koning Boudewijn leerde kennen. (rbm)

Aangeboden door onze partners