'Vangheluwe nam pedofiel in bescherming'

Rudi Verstraete pleegde zelfmoord, zes jaar nadat hij misbruikt werd. if

De Brugse bisschop Vangheluwe nam begin jaren '90 al een veroordeelde pedofiel in bescherming en wijdde de man zelfs tot diaken. Vandaag is de dader nog altijd diaken in de streek rond Poperinge.

Slachtoffer Rudi Verstraete was vijftien toen hij in 1985 tot driemaal toe seksueel misbruikt werd door een godsdienstleraar. De jongen hield het misbruik lange tijd voor zich, maar na een ziekenhuisopname raakten de feiten bekend bij zijn familie. Uiteindelijk kwam het tot een rechtszaak en werd de godsdienstleraar over de hele lijn schuldig bevonden. Alleen werd zijn straf opgeschort. Nauwelijks een paar jaar later, in 1991, pleegde de jonge Rudi zelfmoord.

Toen de familie in 1995 vernam dat de godsdienstleraar promotie zou maken en tot diaken werd gewijd, werd alles in het werk gesteld om dat te vermijden. Twee dagen voor de wijding trok de familie naar Vangheluwe, die de toekomstige diaken goed kende. 'Maar tot onze grote verbazing zei Vangheluwe alleen maar dat we moesten leren vergeten en vergeven', vertelt Gert Verstraete, de broer van het overleden slachtoffer. 'Volgens hem was het allemaal niet zo erg, want mijn broer was maar drie keer misbruikt. En bovendien moesten we doen zoals Jezus: tot 7 maal 70 maal vergeven.'

De veroordeelde pedofiel werd door Vangheluwe toch tot diaken gewijd en is tot vandaag nog altijd in functie, in de streek rond Poperinge.

Toen de familie gisteren de publieke biecht van Vangheluwe hoorde, viel de puzzel voor hen in elkaar. 'Hij was destijds zelf met zulke praktijken bezig, wat verklaart waarom hij anderen een hand boven het hoofd hield. Maar dit doet alles natuurlijk weer boven komen. Ook al zijn de feiten meer dan 25 jaar geleden gebeurd, dit alles heeft ons hele gezin gebroken. En we zullen allicht niet de enigen zijn.'

Door (dhh)
AANGERADEN