Luc Devoldere wint Prijs voor Letterkunde

EREMBODEGEM - Luc Devoldere uit Erembodegem kreeg dinsdagavond de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse provincies. Het werk dat hem die prijs opleverde, is de 312 -bladige essaybundel Wachtend op de barbaren . ,,Dit boek heeft twintig jaar in mij gerijpt'', zegt de laureaat.

In Wachtend op de barbaren bundelt Devoldere beschouwingen over de auteurs die hem gevormd hebben. ,,Noem het een soort afrekening'', zegt hij. ,,Ik maak als het ware de rekening van hoe verscheidene grote schrijvers mij gevormd en beïnvloed hebben en ga daarbij ook enige cultuurkritiek niet uit de weg. Het is dus een vrij persoonlijk boek, ik zeg iets over mezelf aan de hand van anderen en ik ga daarbij vrij ver terug. Nietzsche was bijvoorbeeld rond mijn achttiende mijn grote held, een idool. Dat ik het over auteurs heb waar ik vaak al sinds mijn jeugd mee bezig ben, maakt dat de stof voor Wachtend op de barbaren eigenlijk twintig jaar lang in mij heeft gerijpt.''

De interprovinciale prijs levert Devoldere naast de eer ook een kleine 5.000 euro op.

Naast zijn bekroonde werk publiceerde de auteur ook al Grand Hotel Italia. Een reis in de geest (1994) en De verloren weg. Van Canterbury naar Rome . Nu werkt hij aan Mijn Italië , een landenreeks die uitgegeven wordt bij Uitgeverij Atlas maar schrijven blijft, hoewel een belangrijke, toch nog steeds een hobby.

Beroepsmatig is Devoldere hoofdredactreur en afgevaardigd-bestuurder van de Stichting Ons Erfdeel .

(NV)

Door (NV)
AANGERADEN