Spaanse stad VALENCIA valt weer in de smaak

1 / 3

Valencia, aan de oostkust van Spanje en op een steenworp van het overbekende Benidorm, is met de voltooiing van het Palau de les Arts nog meer dé stad geworden van Santiago Calatrava. Nergens anders staan zoveel bouwsels van de 54-jarige toparchitect. Calatrava is trouwens van deze stad afkomstig, al is hij decennia geleden naar Zwitserland uitgeweken.

Werner ROMMERS

Het imposante operagebouw is 70 meter hoog, 40.000 vierkante meter groot en biedt plaats aan 1.400 muziekliefhebbers. Een zwevend dak verbergt de onvermijdelijk vierkante toneeltoren, zodat het complex niet alleen iets van een rugbybal maar ook wat van een helm wegheeft.

De muziektempel maakt volwaardig deel uit van Calatrava’s Ciudad de las artes y las ciencias. Steeds meer bezoekers van Valencia willen eerst déze ,,stad van de wetenschap en de kunsten’’ en pas dan de oude stad, haar kathedraal en de rest van Valencia aanschouwen. Wie in de opera naar een opvoering wil, wordt aangeraden eerst tickets te zoeken en dan pas de reis te boeken.

Walvis in aquarium

Calatrava’s futuristische, witte en zonlicht weerkaatsende stad lijkt wel kopje onder te gaan in de drooggelegde bedding van de rivier de Turia, die tot eind de jaren 50 langs het oude stadscentrum van Valencia vloeide. Op deze site opende eerst de Hemisfèric, een gebouw dat op een oog gelijkt en een imposante Imax-bioscoop herbergt. Daarna gingen de deuren van het oneindig grote wetenschapsmuseum Principe Felipe open, de Spaanse versie van onze Technopolis, alleen tien keer groter.

Nog recenter werd Europa’s grootste aquarium Oceanografic in gebruik genomen. 45.000 zeedieren, waaronder haaien, dolfijnen, walrussen en zelfs een witte walvis, zwemmen er in 42 miljoen liter water. En drie maanden geleden knipte de Spaanse koninklijke familie het lint door van de opera, het Palau de les Arts. Daarmee is Calatrava’s stad in feite voltooid. Al liet de toparchitect, die op dit moment in Luik het hst-station voltooit, verstaan nog zin te hebben in drie enorme woontorens.

Calatrava’s stad lijkt te drijven in gigantische, rimpelloze poelen. Daarmee wil de architect de herinnering aan de omgelegde rivier bewaren. De tien kilometer lange, droge rivierbedding die ex-dictator Franco eind de jaren 50 in een autosnelweg wilde veranderen, is al jaren de groene long van het dichtbevolkte Valencia. Je vindt er parken, fietspaden, speeltuinen en veel jong voetbalgeweld op de talrijke velden.

Stiefmoederlijk

Dat Valencia de buitenissige Calatrava carte blanche gaf, had de man te danken aan de frustratie van zijn inwoners. De eeuwige derde stad van Spanje wordt naar eigen zeggen al jaren stiefmoederlijk behandeld door de Spaanse regering. Barcelona kreeg in ’92 zijn Olympische Spelen, Sevilla was gastheer van de Wereldtentoonstelling en in Bilbao opende in ’97 het Guggenheimmuseum. Evenementen die in die steden telkens voor een enorme opleving van het toerisme en dus ook de economie zorgden.

Valencia werd ineens heel bang om tussen al dat geweld tot een provinciestad te verworden, met niet meer in de etalage dan een 15de-eeuws gotisch centrum. Dus mocht Calatrava werkelijk alle registers opentrekken.

Het resultaat blijft niet uit. Valencia is toeristisch de grootste groeier van Spanje en deelt zelfs pijnlijke klappen uit aan het nabijgelegen, eeuwig trendy Barcelona.

Heilige graal

Het blijft overigens aangenaam slenteren door het historische centrum, waar een door de overheid aangemoedigde renovatiewoede doortrekt. Vooral de kathedraal imponeert als kluwen van verschillende bouwstijlen en later opgetrokken bijgebouwtjes. Je moet zeker je oog laten vallen op de maquette die rechts van de hoofdingang is neergepoot. Binnen in de kerk vind je een ,,heilige graal’’, een van de bekers waaruit volgens de katholieke kerk Jezus tijdens het Laatste Avondmaal dronk.

Wat verder schittert Unesco-werelderfgoed: de gotische Lonja de los Mercados. Het dak van de handelsbeurs lijkt op stenen palmbomen te rusten. In de 15de eeuw was Valencia, dat aan het einde van de zijderoute lag, het wereldcentrum van deze van oorsprong Chinese stof.

Hier recht tegenover ligt de reden om in Valencia minstens één keer vroeg je bed uit te komen: de centrale markt. Meer dan tweehonderd marktkramers verzamelen er elke ochtend met een verbazingwekkende voorraad hammen, vissen en groenten. Ook het gebouw, bijna volledig gerenoveerd, oogt indrukwekkend. Was Valencia ooit een belangrijke havenstad, dan is de stad vandaag eerder landinwaarts gekeerd. Ook daarin moet echter verandering komen. Het havenkwartier, dat zich een eind achter Calatrava’s stad schuilhoudt, wordt in ijltempo beter bereikbaar en aantrekkelijker gemaakt voor toeristen en waterratten. Tegen 2007 moeten de eerste resultaten zichtbaar zijn. Dan vindt 's werelds belangrijkste zeilwedstrijd, America’s Cup, voor de kust van Valencia plaats.

Aangeboden door onze partners