Evenement wekt interesse uit binnen-en buitenland

Feeërieke kerststallen sieren Itegemse straten

© © Alain Trappeniers

De bewoners van de Rozenstraat en Leliestraat in Itegem heten vanavond de kerstperiode welkom met de ontsteking van de feestverlichting en de zestig kerststallen. Het evenement lokt nieuwsgierigen uit binnen-en buitenland.

Alain Trappeniers

Liefhebbers van een feeërieke kerstsfeer komen vanaf vanavond opnieuw aan hun trekken in de Rozenstraat en Leliestraat in Itegem. Om 20uur ontsteken de bewoners en het Heistse bestuur voor de vijftiende keer de feestverlichting en de zestig kerststalletjes die de voortuinen sieren. De stalletjes zijn juweeltjes van de hand van bewoner Karel 'Charles' Laureys(70).

'Ook dit jaar heb ik enkele nieuwe creaties zoals de uitbeelding van het Itegem van de jaren twintig van vorige eeuw', zegt de man. De beeldjes, in hout of steen, de schilderijtjes en de andere decoratieve elementen maakt hij zelf. Enkele vrijwiligers steken een handje toe bij de plaatsing.

Hert verhaal van de kerststallen in de Itegemse woonwijken is al jaren een groot succes en lokt duizenden nieuwsgierigen uit binnen-en buitenland. 'Ons geheim is dat we het oorspronkelijke idee achter Kerstmis telkens tot leven brengen en daar horen nu eenmaal kerststalletjes bij. Kerst is immers veel meer dan de led-verlichtingen in de tuin en de cadeautjes onder de boom. Het is een boodschap van vrede die blijkbaar toch nog heel wat mensen aanspreekt', zegt Karel.

Charles heeft altijd iets met kerstmis gehad. 'Tijdens de nachtmis bracht ik als misdienaar het kindje Jesus van achteraan in de kerk naar de pastoor die hem in de kribbe legde', luidt het. Op zijn tiende bouwde hij zijn eerste kerststal. Intussen zijn het er 600 en staan ze bij Zwitserse, Nederlandse, Duitse en Vlaamse families. 'De mensen vragen of ik voor hen een stal wil maken. Omdat het een verslaving is, doe ik het met veel plezier', klinkt het. Voor het materiaal gaat hij niet langs bij een doe-het-zelver, maar rekent hij op de buren. 'Vooraleer ze naar het containerpark gaan komen ze even langs om na te gaan of ik van hun afval iets kan hergebruiken', zegt Karel. Behalve de moeren, de bouten en de lijm verwerkt hij zo goed als alles in zijn kerststallen: caoutchouc, palettenhout, klei en plastic.

Laureys heeft naar eigen zeggen met het intiatief alleen maar gewonnen. 'Geen geld, maar verbondenheid onder de bewoners, dicht bij huis', zegt de organisator.

Al wie van de sfeer en een glaasje glühwein, warme chocomelk, jenever of een Weissbier wil genieten is welkom tot 4 januari. Grote groepen melden zich best eerst aan. Info: 015-24.99.23.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten