Zondag is het precies veertig jaar geleden dat Boeing neerstortte

Aarsele herdenkt doden vliegtuigcrash in 1971

© © FRANK MEURISSE

Op 2oktober 1971 stond de wereld even stil in Aarsele. Een Boeing stortte even voor de middag neer op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen. Niemand van de 63 passagiers overleefde de crash.

Arne Vansteenkiste

Precies veertig jaar geleden was Aarsele even het centrum van de wereld. Een vlucht van British European Airways stortte even na elf uur in de voormiddag neer. Aan boord bevonden zich 55 passagiers en acht bemanningsleden. De Amerikanen, Britten, Japanners en Oostenrijkers vonden allen hun dood in Aarsele. De weide naast café De Steenoven werd op slag herschapen in een massagraf.

Eén grote ravage

De vlucht die uit Londen was vertrokken, heeft nooit haar eindbestemming in het Oostenrijkse Salzburg bereikt. De dag van de vliegtuigramp staat nog altijd bij vele inwoners van Aarsele, Tielt en ruime omgeving in het geheugen gegrift. Enkelen onder hen waren er destijds als eersten bij om als hulpverlener mogelijke overlevenden te redden. 'Maar op het moment dat je aankwam, wist je al dat zoiets niet mogelijk was. Het was één grote ravage vol brokstukken, bagage en afgescheurde lichaamsdelen. Een hoofd hier, een stuk romp wat verder en her en der een been of arm. Het was afschuwelijk', zegt oud-brandweerman Robert Vermeersch (65). Als jonge brandweerman was hij als een van de eerste hulpverleners ter plaatse. 'Maar we konden niets meer doen. Andere spuitgasten waren bezig met de kerosinebrand te blussen want het vliegtuig ontplofte met nog heel wat brandstof aan boord. Anderen begonnen voorzichtig op te ruimen. Wij moesten vooral de vele nieuwsgierigen op afstand houden. Als mieren kwamen ze uit de grond gekropen. Nog geen half uur na de ramp stond het er al zwart van het volk.'

'Liefst vergeten'

Robert kan zich nog altijd de beelden van de ravage herinneren. 'Dat vergeet je nooit. Als brandweerman heb ik heel wat meegemaakt. Slachtoffers uit branden en ongevallen moeten bevrijden, maar dat stelt allemaal niets voor als je de ramp in Aarsele bekijkt. Elk jaar rond deze tijd kan ik niet anders dan eraan denken. Ik passeer af en toe nog eens aan de plek des onheils, maar stoppen doe ik niet. Ik wil die gruwelijke beelden liefst vergeten.'

Zondag herdenkt de stad Tielt de vliegtuigramp met een bezinningsmoment aan het monument voor de slachtoffers op het kerkhof. Om 10uur worden er bloemen neergelegd.

Nu in het nieuws