Speculaaspasta mondt uit in rel

BORNEM/WILLEBROEK - De speculaaspasta van Danny De Maeyer is gesneuveld in De bedenkers, het VRT-programma voor uitvinders. De pasta van Els Scheppers gaat wél door en dat begrijpt Danny niet. 'Zij hééft geen uitvinding. Ik ben bestolen.'





Danny De Maeyer uit Willebroek kan het nog altijd niet geloven: de jury van De bedenkers vond de speculoospasta van Els Scheppers uit Hingene beter dan de speculaaspasta -let op het verschil tussen speculoos en speculaas- van Danny en zijn kompaan Dirk Desmet. Een kwestie van smaak? Onzin, zegt Danny. 'Hier klopt iets niet.'

Danny werkte meer dan twee jaar aan zijn uitvinding. 'Onze uitvinding is klaar, gepatenteerd en al. We hebben vier smaken, mooie verpakkingen, een knijpfles, noem maar op. Els heeft niets. Ze heeft een potje met speculoos die met koffie is overgoten.'

Volgens Danny is er meer aan de hand. Twee jaar geleden stapte hij met zijn idee naar speculoosfabrikant Lotus. 'Ze waren niet geïnteresseerd. Nu blijkt dat Lotus in zee gaat met Els. Dat is straf: onze pasta ligt deze maand in de winkels, de pasta van Els is niet eens klaar. Ik heb het gevoel dat we bestolen zijn. Lotus heeft genoeg juristen in huis om mijn patent te omzeilen. Blijkbaar moest hun pasta winnen.'

Els Scheppers zegt dat haar pasta niet met die van Danny te vergelijken is. 'Onze pasta is zeer smeerbaar, superfijn, niet korrelig, zonder kruiden gemaakt en volledig op basis van de Lotuskoek. Commercieel pakken we het ook anders aan.'

'Wij kiezen voor de warenhuizen, Danny en Dirk voor de kleinere zaken. Ik begrijp hun ontgoocheling, maar het is niet omdat zij een patent hebben dat wij de pasta niet op een andere manier mogen maken.'

Fabrikant Lotus bevestigt die versie. 'Het idee van Els paste het best bij ons', zegt Tine Fiems. 'Haar pasta had die gekarameliseerde smaak die Lotusspeculoos zo typisch maakt. Danny en Dirk werken met kruiden, terwijl wij hooguit kaneel toevoegen.'

Lotus zou de speculoospasta van Els Scheppers begin 2008 op de markt brengen. 'Dat is nog niet zeker. We zijn zeer enthousiast, maar we moeten het nog verder onderzoeken.' De speculaaspasta van Danny en Dirk ligt op 26november bij de bakkers en speciaalzaken.

Door Tom de Leur