Eerste operatie onder hypnose

Een Vlaamse man is vorige week geopereerd onder hypnose en zonder de minste verdoving. Dat is een primeur voor ons land. Voor mensen die net als het ,,proefkonijn'' allergisch zijn aan verdoving, is dit een belangrijke doorbraak.

door Paul DEMEYER

De patiënt in kwestie kon niet worden verdoofd. Bij een vroegere operatie had de verdoving hem bijna het leven gekost. Toch moest de man een dringende urologische ingreep ondergaan. In een Vlaams ziekenhuis kon hij uiteindelijk toch worden geopereerd, met de hulp van gerechtspsychiater Vincent Martin die hem onder hypnose bracht.

,,Veertien dagen heb ik de ingreep voorbereid met de patiënt'', zegt Martin. ,,Het kwam erop aan dat hij tijdens de operatie kon vluchten in een veilige gedachtenwereld. We hebben daarom een verhaal bedacht over hoe we samen naar Het Zwin trekken.''

,,Tijdens de operatie hebben we dat verhaal opnieuw verteld. Ik hield de hele tijd de hand van de patiënt vast. Als hij pijn kreeg, kon hij mij knijpen. Nog voor de chirurg begon met snijden, gaf hij de patiënt enkele prikken met een naald. Er kwam geen reactie, dus de hypnose werkte.''

Bevallingen

Opereren onder hypnose en zonder verdoving is compleet nieuw voor ons land. In een ziekenhuis in Luik wordt de techniek al toegepast maar krijgen de patiënten toch nog lichte verdoving toegediend.

Martin wil zijn techniek ook gebruiken bij bevallingen, als alternatief van epidurale verdoving.

Aangeboden door onze partners