,,Euromiljonair gaat een jaar in de koelkast''


Walter Grootaers zal geen lastige vragen meer stellen in Wie wordt Euromiljonair? . ,,De quiz verdwijnt minstens een jaar van het scherm'', zegt Walter Grootaers. Vanavond treedt hij met De Kreuners op in Tien om te zien .

Voor De Kreuners is het geen noodzaak meer om in Tien om te zien op te treden. Maar dit is het enige muziekprogramma waarin artiesten zich aan het publiek kunnen tonen'', zegt Walter Grootaers. ,,Ik zeg al 25 jaar dat de tv-zenders te weinig aandacht besteden aan muziek. Zo'n programma is in de eerste plaats een taak voor de openbare omroep. Zo zou de VRT een archief kunnen aanleggen waarmee op elk tijdstip kan gereconstrueerd worden wat er leefde en bewoog in de Vlaamse en Belgische muziekwereld. Bij gebrek daaraan zal men over vijftig jaar alleen maar kunnen praten over die artiesten die ooit eens in beeld geweest zijn.''

 • Jij hebt recht van spreken. Je maakte in de beginjaren van VT4 Roxy, een muziekprogramma waar nog altijd over gesproken wordt.
 • Walter Grootaers: ,,Zo'n programma zou het hele jaar door moeten uitgezonden worden. De nieuwe vedetten uit Idool 2003 kunnen nu in Tien om te zien terecht, maar vanaf september is de radio hun enige redding. Maar door het strakke keurslijf dat de radiozenders hanteren, vallen te veel artiesten uit de boot. Ik beschouw die aanpak als een soort culturele apartheid. Zelf ben ik voorstander van een radiozender die verschillende genres aan bod laat.''

 • Jij combineert het optreden met presentatiewerk voor de televisie. Is het in Vlaanderen nog mogelijk om enkel en alleen van het zingen te leven?
 • ,,Misschien wel voor een solo-artiest. Als groep kan je daar niet van leven. Als je dat toch probeert, wordt de druk om geld in het laatje te hebben, zo groot dat je te weinig tijd rest om aan goede nummers te werken. En als je bovendien verplicht bent om een groot aantal optredens te verzorgen, precies om financieel te kunnen overleven, dan ga je daar op termijn aan kapot. Met de Kreuners hebben we tien jaar geleden beslist om alleen nog zouden optreden als we daar zelf zin in hadden''.


  Geen verrader in Big Brother
 • Over drie weken begint het vierde seizoen van Big Brother. Blijft die formule fris genoeg om er nog een rondje bij te doen?
 • ,,Er is opnieuw aan gesleuteld en er zitten weer verrassende elementen in. De kijker zal daarvan al tijdens de eerste week op de hoogte zijn, terwijl de bewoners in het ongewisse gelaten worden. Maar er in tegenstelling tot vorig seizoen zal er geen verrader onder de bewoners zitten''.

 • Mike en Guido betreuren dat VTM populaire programma's te snel uitmolk. Deel je hun mening dat dertien afleveringen van Wie wordt Euromiljonair? met Bekende Vlamingen de kijker wegjaagt?
 • ,,Ik moet op mijn borst kloppen. Wie wordt Euromiljonair? is een quiz die je tien jaar kan uitzenden, op voorwaarde dat je er spaarzaam mee omspringt. In Groot-Brittannië, wordt de quiz slechts gedurende zes weken dagelijks en live uitgezonden. VTM vond dat televisieprogramma's vandaag minder lang fris blijven dan tien jaar geleden. Die vaststelling heeft bij VTM tot de beslissing geleid om de quiz meteen helemaal op te branden. En ik ben met die beslissing akkoord gegaan. Wie wordt Euromiljonair? gaat dan ook minstens tot begin september 2004 in de koelkast. Het is best mogelijk dat de quiz ooit terugkeert, maar dan in een opgefriste vorm''.

 • Je andere programma Fear Factor keert daarentegen wel terug.
 • ,,We hebben een tweede reeks van zes afleveringen opgenomen. We zijn met Bekende Vlamingen naar Buenos Aires in Argentinië gereisd. Sommigen bleven voortdurend als BV het spel meespelen. Anderen lieten hun ego en imago even achterwege en durfden hun angst voor de camera tonen. Aan het eerste seizoen in Zuid-Afrika hou ik een bijzondere herinnering over. Eric Claeys, de voormalige grote baas van VTM, is toen hoogstpersoonlijk naar ginder overgevolgen om mijn nieuw contract te ondertekenen. Ik blijf tot mei 2005 exclusief aan VTM verbonden''.

 • Tien om te zien , VTM, om 20.50 uur.
 • Door door Kris VANDERHAEGEN