,,Ik heb me bewust een jaar verstopt''


Eén jaar lang was het stil rond Jacques Vermeire , de komiek meed bewust de persaandacht. Bij VTM was hij enkel nog te zien in de komische reeks Verschoten en zoon waarvan vanavond het zesde seizoen begint. Menigeen vroeg zich af of het wel goed ging met Jacques. Toen hij eerder deze maand als presentator van een eroticabeurs opdook werd alom gedacht dat hij laag gevallen was. Vermeire heeft daar een andere mening over.

,,Wees gerust, ik ga me niet in het erotisch circuit storten'', zegt Jacques Vermeire. ,,Voor mij was dat een optreden met een uniek karakter. Ik voel me overigens niet geroepen om een moreel oordeel te vellen over eroticabeurzen. Mochten ze me nu vragen om iedere week zo'n beurs te presenteren, dan zou ik eens diep nadenken. Het is nu ook niet mijn ambitie om Mister erotica te worden''.

 • Je opteden riep wenkbrauwgefrons op. De opmerking 'is het zover gekomen met Jacques Vermeire' werd meermaals gehoord.
 • Jacques Vermeire: ,,Ik had niks met die acts op het podium te maken. Ik heb mijn broek niet laten zakken en heb met geen enkel meisje een nummer opgevoerd. Voor mijzelf is dit voor herhaling vatbaar, maar niet overal. Hoewel, ik doe in sé alles. Als ik een aanbieding krijg en vrij ben, dan ga ik erop in''.

 • Je begint vandaag aan een nieuw seizoen van je komische reeks Verschooten en zoon en je contract met VTM wordt verlengd. Is dit het begin van nog vele jaren Jacques Vermeire op de commerciële zender?
 • Jacques Vermeire: ,,Het contract is nog niet getekend, maar ik heb een gentlemen's agreement dat ik tot 2006 bij VTM blijf''.

  Vandaag begint het zesde seizoen van Verschooten en zoon , maar binnenkort beginnen we aan de opnames van het zevende seizoen. Ik werk in overleg met de directie twee nieuwe programmavoorstellen uit. Van het eerste moet over twee maanden de pilootaflevering klaar zijn. Waarover het precies gaat, dat kan ik nog niet zeggen''.

 • Wordt het een nieuwe Jacques Vermeire-show maken? Of behoort die periode voorgoed tot het verleden?
 • ,,Neen, er wordt iets totaal anders van mij verwacht...

 • Je blijft het humoristische genre toch trouw, of neem je zoals de Nederlandse komiek André Vanduin, toen hij de kaap van 50 jaar overschrijdde, een bocht naar het ernstigere werk?
 • ,,Het wordt geen programma onder het motto 'lach of ik schiet'. Dat blijft enkel het geval voor Verschooten en zoon >. Uiteraard zou de directie geen 'neen' zeggen op het voorstel om een nieuwe Jacques Vermeire-show te maken. Maar dertien nieuwe afleveringen van een half uur, blik je niet in één week tijd in''

 • Chris Vanden Durpe zijn contract met VT4 verlengd omdat hij 'zich goed voelt bij die zender' en 'zich door de juiste mensen omringd voelt'. Gelden voor jou dezelfde argumenten om VTM trouw te blijven?
 • ,,Uiteraard. Het is jammer dat ik vaak het etiket van de keiharde zakenman opgekleefd krijg. Ik zweer je dat ik na mijn overstap van de VRT naar VTM, nooit met een andere zender gepraat heb. Niet met VT4 om andermaal over te stappen, noch met de VRT om terug te keren. Mochten die zenders actief naar mijn interesse polsen, dan zou ik uiteraard op die uitnodiging ingaan. Maar ik zal daartoe nooit zelf het initiatief nemen. Ik ben niet het type dat zichzelf openbaar aanprijst en zal nooit in kranteninterviews verkondigen dat ik bijna een vrij man ben.

  ,,Ook mijn overstap van de VRT naar VTM is er op vraag van VTM gekomen. Het is intussen al zes jaar geleden dat ik nog met de VRT gepraat heb. Daarmee geef ik eerlijk toe dat ze me nog nooit gevraagd hebben om terug te keren. Ik ben nooit bij de VRT in onvrede vertrokken, er zijn achteraf enkele problemen opgedoken (Vermeire was niet welkom bij de viering van tien jaar FC De Kampioenen, kv) , maar die plooien zijn intussen gladgestreken''.

 • Heeft de VRT je uitgenodigd voor het grote feest waarop het vijftigjarig bestaan van de Vlaamse televisie gevierd werd?
 • ,,Uiteraard, maar ik kon niet op het feest aanwezig zijn. De VRT heeft me maanden op voorhand gevraagd, maar die avond was al aangekruist in mijn agenda. Samen met Walter Grootaers, mijn kameraad uit De drie wijzen , heb ik een filmpje opgenomen om mijn gelukwensen over te maken. Dat was het minste dat ik kon doen en de VTM-directie maakte daar geen bezwaar bij. Die oude ruzies zijn begraven''.

 • Met alle respect, maar het voorbije jaar leek jijzelf ook wel begraven. Het bleef zo verdomd stil rond Jacques Vermeire.
 • ,,Dat was een bewuste keuze. Nu de nieuwe reeks van Verschooten en zoon start ben ik bereid om met de pers te praten. Maar ik ben ermee gestopt om in de kranten en weekbladen over mijn privé-leven te praten. Na vijftien jaar is het welletjes geweest. Hoewel ik geen haat-liefde verhouding met de pers heb, beschouw ik die verstandhouding toch als een moeilijk huwelijk''.

 • Verschooten en zoon staat vanaf volgende pal tegenover de nieuwe reeks van FC De Kampioenen. Beschouw je dat als een zege of een vloek?
 • ,,De VRT neemt op zaterdagavond al jaren een zeer sterke positie in. Als de VTM-directie beslist om daartegen met mijn programma's stevig weerwerk te leveren, dan leg ik me daarbij neer. Het gaat per slot van rekening om nieuwe afleveringen van Verschooten en zoon en niet om herhalingen. De periode dat VTM zowat alles herhaalde, ligt gelukkig achter de rug. Met zo'n aanpak versterk je je zender immers niet. Hoewel ikzelf niet wakker lig van de kijkcijfers, begrijp ik dat VTM elke dag wil scoren. Maar mij maakt het niet of ik 900.000 of 600.000 kijkers boei''.

 • In Verschooten en zoon kroop je andermaal in de huid van een garagist...
 • ,,En dat is nooit mijn beslissing geweest. Ik was daar eerlijk gezegd in het begin ongelukkig over. Maar het personage sloeg aan bij de kijker, dus gaan VTM en ikzelf ermee door''.

 • Zeg eens eerlijk naar welk personage je hart het meest uitgaat: Dimitri Detremmerie of René Verschooten?
 • ,,René Verschooten. In FC De kampioenen vertolkte ik geen hoofdrol, in Verschooten en zoon ben ik de drijvende kracht van de serie. Qua acteerwerk heb ik meer genoegdoening aan de rol van René Verschooten. Dimitri was de vijand van de hoofdrolspelers die in vier of vijf scènes opdook. Ik heb die rol heel graag vertolkt en het personage vorm gegeven met alle ticks die daarbij hoorden''.

 • Beleef je er ook genoegdoening aan dat je in beide rollen je imago van smoelentrekker op het scherm wist te overstijgen?
 • ,,Dat hoop ik toch. En ik hoop ook dat de kijker in Verschooten en zoon merkt dat ik meer facetten van mezelf laat zien in René Verschooten dan in Dimitri Detremmerie. Dimitri was een karikatuur, René is een zakenman die er op een gedreven, maar eigenwijze manier tegenaan gaat. Dat betekent niet dat ik een grote inbreng in de scenario's heb. Ik ken mijn beperkingen. Ik kan een goede sketch schrijven, maar ik ben geen scenarist. Dat laat ik bewust aan bekwame vakmensen over''.

 • Je richt je pijlen opnieuw volledig op de televisie. Liggen er dan helemaal geen nieuwe zaaloptredens in het verschiet?
 • ,,Als ik optreed moet het volle bak zijn. Ik engageer me niet voor twintig optredens, maar minstens voor twee volle jaren. Als ik me opnieuw op de Vlaamse zalen stort, dan ben ik weer vertrokken voor een zeer drukke agenda waarmee het televisiewerk en het opvoeden van twee kleine kinderen moeilijk te combineren valt. Ik ben intussen 52 jaar, maar ik kan het fysiek nog aan om overdag in de opnamestudio te staan en 's avonds in Vlaanderen rond te toeren. Maar er bestaan in het leven ook andere dingen dan enkel maar werken''.

 • Je kinderen van vier en vijf jaar oud mogen dus niet lijden onder BV-schap van hun vader.
 • ,,Precies, als de kinderen in het weekend of tijdens de vakanties bij mij verblijven dan maak ik honderd procent tijd vrij voor hen. Daarvoor moet alles wijken. Ik heb daarover met Eva, mijn voormalige echtgenote, perfecte afspraken gemaakt. We zijn uit elkaar gegaan, maar die echtscheiding is vlot en correct verlopen. Alles verloopt rustig en zo hoort het ook. Geen van ons beide heeft er behoefte aan om elkaar het leven zuur te maken. Wij denken in de eerste plaats aan het geluk van onze kinderen en dat geldt ook voor mijn huidige vriendin''.

 • Er wordt al een hele tijd gesproken over een film waarin Chris Vanden Durpel, Urbanus en jijzelf de hoofdrollen zouden vertolken. Komt het ooit nog eens zover?
 • ,,Ik zou het op dit ogenblik niet weten. Urbanus heeft het scenario geschreven, maar de producent is momenteel bezig met de film Suske en Wiske en heeft geen tijd voor ons project. We hebben er alle drie nog altijd zin in. Ik kijk ernaar uit, want aan die opnames zal ik een kick beleven en niet omwille van het geld, zoals links en rechts wel eens beweerd wordt. En dat laatste geldt overigens ook voor Chris en Urbanus''.

 • Chris Vanden Durpel wil op zijn 45ste stoppen met zijn typetjes. Heb jij zo'n scharniermoment in gedachten waarop het allemaal niet zal hoeven?
 • ,,Ik heb mezelf voorgenomen om op mijn 56ste te stoppen. Dat is ook de leeftijd waarop mijn vader met pensioen gegaan is. Mijn nieuwe VTM-contract eindigt in 2006 en ik heb mezelf voorgenomen dat dit mijn laatste overeenkomst is. Daarna hoeft het voor mij niet meer, tenzij VTM een verlenging vraagt. Dat betekent niet dat ik binnen drie jaar mijn schaapjes op het droge heb. Misschien kies ik daarna wel voor een rol achter de schermen, maar de behoefte om in de schijnwerpers te staan zal ik binnen drie jaar van mij afwerpen''.

  Door door Kris VANDERHAEGEN