Martens gaat weg, Cocquyt komt binnen

VLD-gemeenteraadslid Marie Martens verlaat de Gentse gemeenteraad. Daardoor gaat de deur open voor Edmond Cocquyt (54), die eerste opvolger is.

Martens stapt eruit omdat ze vanaf januari 2003 een jaar gaat studeren in Parijs, waar ze een opleiding voor Master in Business Communication wil volgen. Ze zegt ook haar baan op als parlementair medewerkster van Geert Versnick.

,,Terugkeren in de politiek is niet uitgesloten. Ik studeerde Internationale Betrekkingen, wilde al in de diplomatie gaan en ben in de Gentse politiek beland. Ik voel me te jong om professioneel politica te worden. We zien wel.''

Edmond Cocquyt is een kleurrijk figuur en goed bekend in Gent. Hij is deken van de Veldstraat en een groot promotor van het Gentse dialect. Van 1992 tot 1994 had hij al eens zitting in de Gentse gemeenteraad. Hij stond toen als onafhankelijke op de Volksunielijst. Maar in 1994 raakte hij met zijn eigen partij niet verkozen, ondanks een forse campagne.

Cocquyt kreeg in 2000 onverwacht een plaats op de VLD-lijst. Guy Verhofstadt zelf legde dat op, tegen de zin van lijsttrekker Sas van Rouveroij. Want Cocquyt was een van de grote tegenstanders van het Mobiliteitsplan, waarvoor Van Rouveroij zo had gevochten. In 1987 had hij al eens het protest geleid tegen het fameuze lussenplan. Cocquyt zong met zijn Autopartij de lof van de auto en de middenstanders. Hij kon twaalf wijzigingen aan het Mobiliteitsplan afdwingen.

Dwarsligger

Maar zijn score met 823 voorkeurstemmen viel tegen. Hij kon geen zitje bemachtigen, tot opluchting van menig VLD'er. De jongste twee jaar hield hij zich opvallend gedeisd. Hij woonde wel de VLD-fractie en bestuursvergaderingen bij. Maar hij besefte dat hij geen bruggen moest opblazen en zijn imago van ,,dwarsligger'' en ,,einzelgänger'' moest bijschaven. Al blijft hij eigenzinnig. Cocquyt in het gareel houden is niet eenvoudig. Zo liep hij mee met de rebelse parade na de officiële Gentse Feestenstoet. Cocquyt noemt zich dan ook steevast een ,,oud-achtenzestiger''. Is hij nu een rasecht VLD'er geworden? (KVK)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten