Gentse politici vergaderen met Verhofstadt over veiligheid op de weg

Topberaad over verkeer

Op woensdag 24 april komen enkele toppolitici van diverse partijen samen in hotel Sofitel. Premier Guy Verhofstadt, gouverneur Herman Balthazar, burgemeester Frank Beke, Vlaams minister Vera Dua, oud-minister van Justitie Tony Van Parys en provincieraadsvoorzitter Piet Van Eeckhaut buigen zich die avond over de verkeersveiligheid in Gent.

Actiegroep Gent Verkeersveiliger

nam het initiatief voor die

raad der wijzen.

door Karel VAN KEYMEULEN

Aan enkele toppolitici en prominenten vragen of ze deel willen uitmaken van een raad der wijzen over de verkeersveiligheid, is één ding. Ze rond de tafel krijgen is andere koek. Maar het lukte. Zelfs premier Guy Verhofstadt komt naar de vergadering.

Actiegroep Gent Verkeersveiliger

lanceerde de idee om een

Task Force

Verkeersveiligheid te stichten. Die actiegroep was de voorbije jaren vooral actief om de N9 verkeersveiliger te maken. Wat resultaat opleverde.

Het dodelijk ongeval begin november van twee tienermeisjes op de Gasmeterlaan veroorzaakte grote beroering. Een week later raakte een tweejarig meisje zwaar gewond bij een aanrijding aan het kruispunt Wondelgembrug-Nieuwevaart. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen voor Actiegroep Gent Verkeersveiliger. Nog langer wachten op maatregelen kon niet.

Even later keurde de Gentse de gemeenteraad op voorstel van Agalev een

urgentieplan verkeersveiligheid

goed. Alle partijen sloten zich daarbij aan.

Campagne

Woordvoerder van Actiegroep Gent Verkeersveiliger Guy Reynebeau: ,,Bedoeling is eerst het

urgentieplan verkeersveiligheid

voor het Gentse grondgebied te bekijken. Daarnaast willen we ook nagaan wat er kan gebeuren op de gewestwegen. Welke structurele maatregelen zijn mogelijk op bijvoorbeeld de Gasmeterlaan? En welke maatregelen kun je in afwachting van een grondige aanpak al uitvoeren?''

,,Een campagne rond verkeersveiligheid kan een mentaliteitswijziging bevorderen. De

Flikkendag

in september staat in het teken van de verkeersveiligheid. Kan dit het startschot betekenen van een campagne in het onderwijs?''

Lees ook

Nu in het nieuws