Van den Bossche gevraagd te bemiddelen bij Ivago-staking

De Ivago-top en de christelijke vakbond CCOD vroegen minister Luc Van den Bossche om als bemiddelaar in het sociaal conflict op te treden. In ruil voor de aanstelling van een bemiddelaar zal de CCOD de staking opschorten. Burgemeester Beke zal niet meer opvorderen.

Donderdag heeft de Raad van State de eis verworpen van de CCOD om de opvorderingen bij de Gentse afvalintercommunale Ivago nietig te verklaren. De vordering was

niet hoogdringend

, luidde het.

Burgemeester Frank Beke (SP.A) ziet zijn opeisingsbevel gesteund door de Raad van State, die zich wel nog niet ten gronde heeft uitgesproken. De Raad vindt dat de vakbond eerst de normale onderhandelingsprocedures had moeten volgen, vooraleer naar ,,het wapen van de spontane staking'' te grijpen, zegt Beke.

De CCOD had drie bemiddelaars, onder wie Luc Van den Bossche, voorgesteld. Na overleg werd Van den Bossche gevraagd. Hij vertoeft nog in het buitenland, maar keert zondagavond terug.

Normale afhaalrondes

Totnogtoe blijven de Ivago-directie en de vakbond bij hun standpunten. De bemiddelaar zal een opening moeten zoeken, zodat beide partijen elkaar kunnen vinden. Lukt hij daar niet in, dan dreigt het sociaal conflict voort te duren. De andere vakbonden, ACOD en VSOA, zullen aanwezig zijn bij de bemiddeling, maar niet mee debatteren.

Vrijdag werden de normale afhaalrondes gereden, maar uitsluitend voor huisvuil. Er was geen ophaling van glas, papier en karton, grofvuil en PMD. Daarmee kan men desnoods wel in de containerparken terecht, waarvan er vier open zijn. De verbrandingsoven ligt nog altijd stil, maar de onderhoudswerken kunnen worden afgerond. (KVK)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten