Jeugd met de bakker op kamp

RIJMENAM, MECHELEN -
De tijd van de klassieke ziekenfondsreizen naar de Ardennen en de kust is definitief voorbij voor de socialistische mutualiteit. De jongeren kunnen er een themavakantie uitkiezen of een gezondheidsvakantie.

Het Ziekenfonds Arbeid & Gezondheid van de socialistische zuil heeft sterk gesleuteld aan de originaliteit en aantrekkelijkheid van zijn jongerenvakanties. Die duren een week, wat relatief kort is, en dompelen de deelnemers onder in een bepaald aspect van het dagelijkse leven. Zo heb je de bakkersvakantie en de brandweervakantie.

Rudy Vangeel van de vakantiedienst De Toekomst: ,,Het spreekt eigenlijk voor zich. We nemen een bakker mee op reis die de jongeren de hele week uitgebreid laat kennismaken met alles wat te maken heeft met zijn vak: hoe maak je deeg en hoe begin je aan gebakjes? De reis eindigt met een groot ontbijt voor de ouders''.

Een ander voorbeeld is de brandweervakantie met niet alleen een bezoek aan een brandweerkazerne en een oefencentrum, maar ook met een begincursus EHBO (eerste hulp bij ongevallen) en een kennismaking met de Civiele Bescherming.


Bedplassen
Arbeid & Gezondheid pakt ook twee specifieke problemen aan: bedplassen en overgewicht.

Een uroloog, een kinderarts en een kinesitherapeut gaan samen met een groep 8- tot 11-jarigen mee op plasvakantie.

Een andere gezondheidsvakantie is de Fit-o-eter. Kinderen met overgewicht gaan een week naar de Ardennen onder begeleiding van een kinderarts, een kinesitherapeut en een diëtist. Het accent ligt niet op gewichtsverlies wel op het aanleren hoe te bewegen en gezond eten. ,,De kinderen leren tijdens die vakantie omgaan met hun situatie, ook psychisch. We krikken het zelfbeeld op'', zegt Rudy Vangeel. (DCB)

  • Meer informatie: Ziekenfonds Arbeid & Gezondheid, tel. 015-28.03.42, website: www.socmut.be, e-mail: de.toekomst@socmut.be
  • AANGERADEN