Acteurs Flikken en echte Flikken op Blaarmeersen

FLIKKEN SPELEN THUISMATCH

Vorige zondag waren ze nog met een stevige delegatie te gast op de Gordel, om zich daarna naar de VRT-studio's te haasten waar Bart Peeters en Geena Lisa peilden naar hun intelligentiequotiënt, maar nu zondag spelen ze helemaal thuis: de Gentse

Flikken

zijn klaar voor de derde

Flikkendag

. Om de verwachte toeloop in goede banen te leiden worden een heleboel voorzorgsmaatregelen getroffen, waaronder gratis vervoer en een loopbrug over de Watersportbaan.

Rudy TOLLENAERE

De ,,Gentse''

Flikkendag

, maar het klopt niet dat dit een pure Gentse dag is. Dat bleek vorig jaar overduidelijk. Wie naar de Blaarmeersen trok, stelde aan de Watersportbaan vast dat je er vlugger te voet kon rondstappen dan er met je auto rondrijden. Alles zat muurvast.

35.000 bezoekers, zo schat commissaris Steven De Smet de toeloop van vorig jaar in: ,,En zeggen dat het drie jaar daarvoor begon met een gewone opendeurdag van de Gentse politie, met slecht weer, en toch nog goed voor drie- tot vierduizend bezoekers. Het jaar daarop konden we de opendeurdag koppelen aan de eerste reeks van de televisieserie zelf en verhuisden we -- alweer met slecht weer -- naar de Leopoldskazerne. De serie was toen nog niet op televisie, maar toch konden we van een succes spreken.''

Vorig jaar kon men spreken van een overrompeling. ,,De cateringdiensten waren voorzien op twaalfduizend bezoekers. Nog voor de middag was al het eten op. Zelf hadden we in tienduizend informatiefolders voorzien en we bedeelden die a rato van één per gezin of groep. Ook die waren in de vroege namiddag allemaal uitgedeeld. Als we het over 35.000 bezoekers hebben overdrijven we niet, we kunnen zelfs stellen dat voor één keer politie en organisatoren het eens waren over de opkomst.''

Aanschuiven

Niet alleen de bezoekers hebben het geweten dat er veel volk was. Ook de acteurs van

Flikken

werden overrompeld. Twee handtekeningensessies van ruim een uur volstonden niet om alle fans, vooral kinderen, te plezieren. Vooral Andrea en Joke tekenden zich een pijnlijke pols. Hoe goed het zaakje ook georganiseerd was, het was aanschuiven geblazen.

,,We voorzien voor dit jaar in dubbel zoveel activiteiten als vorig jaar'', aldus een enthousiaste De Smet, ,,Het begint al om tien uur en het aanbod zal zo groot zijn dat de bezoekers er gerust een uitstap van een ganse dag kunnen van maken.''

Om de vloed van belangstellenden op te vangen nemen de organisatoren een aantal verkeersmaatregelen: het openbaar vervoer in Gent is zondag gratis. Zes bussen rijden permanent heen en weer tussen station Gent-Sint-Pieters en de Watersportbaan. Onnodig om met de auto zo dicht mogelijk naar de Watersportbaan te rijden dus.

Over die Watersportbaan legt het leger een loopbrug, zodat de voetgangers niet de hele toer rond de Watersportbaan moeten doen. Een overtocht over de Watersportbaan, het wordt wellicht een evenement op zich.

Bovenop de ontelbare demonstraties en activiteiten van de Flikkendag zelf, houdt Free-Time een

Megakinderhappening

: in een

Happeningstreet

stellen een twintigtal cultuur-, sport- en jeugdverenigingen zich voor, terwijl Free-Time de ganse dag voor kinderanimatie zorgt.

Flikkendag, zondag 9 september, vanaf 10 uur, op de Blaarmeersen aan de Zuiderlaan. Gratis, ook het openbaar vervoer ernaartoe.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten