Opwijkenaar promoot film van dorpsgenoot Stijn Coninx

OPWIJK -
Verzekeringsmakelaar Eddy De Nil (44) uit Opwijk gaf al 500 mensen de gelegenheid om in avant-première de nieuwste film van dorpsgenoot Stijn Coninx te bekijken. ,,Verder dan de Maan'' te zien. Sinds de filmbaron het peterschap op zich nam van van De Nils kleinschalig ontwikkelingsproject in Ethiopië, kunnen beide Opwijkenaren het uitstekend met elkaar vinden.

Stijn Coninx was drie keer lijfelijk aanwezig op vertoningen die door zijn vriend en dorpsgenoot Eddy De Nil werden georganiseerd. Hij gaf een korte inleiding en maakte na afloop ook een praatje met de genodigden. Het publiek was in de wolken over de prent, die voor een Belgische Oscarnominatie in aanmerking komt.

,,Ik probeer met mijn verzekeringskantoor origineel uit de hoek te komen'', beantwoordt Eddy de waarom-vraag. ,,Stijn Coninx is de peter van mijn ontwikkelingsproject Caprioolkinderen in Ethiopië. Ik ben er hem oneindig dankbaar om. Ik doe dit dus voor een stuk uit commerciële overwegingen maar vooral als wederdienst, uit sociaal engagement.''


Vrijwilligers in opvangcentrum
,,Van thuis uit kregen we die maatschappelijke bewogenheid met de moedermelk mee. Ik kreeg eerder al de gelegenheid om mijn steentje bij te dragen tot het eerste benefietconcert voor het nieuwe jeugdhuis Nijdrop. Verder zijn mijn vrouw Katrien en ik als vrijwilligers actief in een opvangcentrum voor thuislozen in Heldergem .''  • Je nodigde niet alleen klanten uit op de avant-premières?
  • Eddy De Nil : ,,Ik nodigde vooral mensen uit die mij in het verleden op een of andere manier hebben geholpen bij mijn ontwikkelingsproject of in de wielerwedstrijden die door ons kantoor worden gesponsord. Ik heb er ook een paar prijskampen aan verbonden om achteraf niet het verwijt te krijgen dat ik alleen maar vrienden had uitgenodigd om deze film te zien nog voor hij in omloop is.''  • Waarom vond je het zo belangrijk dat de mensen deze film zagen?
  • ,,Ik kreeg de kans om de film vooraf te zien. Ik herkende mij er meteen in als kleine jongen, die in 1969 naar de maan stond te staren toen de eerste mens daar voet op zette. De thema's die Stijn Coninx in zijn prent aanboort, zijn nog brandend actueel. Ook vandaag heeft de mens het nog moeilijk met de evoluties van de technologie, de anticonceptie, de godsdienst en het fanatieke gedoe er rond. Ook nu kampen we wereldwijd nog met problemen rond verslaving, alcohol en drugs en zien we nog dagelijks beelden van hongersnood in de Derde Wereld.''

    Door (EGO)
    AANGERADEN